vrijdag 3 februari 2012

Duin terug naar willekeurige staat

Het eerste afschrift van een brief aan Natuurmonumenten is al binnen bij de IJmuider Courant.
Iemand uit Velsen-Zuid zegt zijn lidmaatschap op van Natuurmonumenten. Vanwege ’vernietiging van bestaand duin’.

Er is al langer kritiek op het plan.
Natuurmonumenten PWN zien het aanpassen van een deel van de Velsense duinen heel anders. Het voelt hoe dan ook apart: het afbreken van een zeewering.

Afgelopen week werd begonnen met het afgraven van een deel van het duin in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. De IJmuider Courant schreef er dit over (met foto's). Eerst moest nog een bommetje worden opgeruimd. De foto’s op deze blog, van Gwendelyn Luijk, zijn gemaakt van het gegraaf in de duinen.

Natuurmonumenten en PWN noemen het project Noordwest Natuurkern. Lees er hier alles over.

Het maakt onderdeel uit van een landelijk project dat juist 'duinherstel' heet.


Hier vindt je nog meer
informatie over graven van wat ’windsleuven’ worden genoemd.

Het project moet stuivend zand en zoute zeewind weer een kans geven in de duinen: net
als vroeger.

PWN schrijft:
,,Wind is de motor achter levende en gezonde duinen. Voedselrijke neerslag, dichtgroeien met grassen, struiken en bomen hebben voor veel veranderingen gezorgd. Door het verstuiven weer op gang te brengen, verjongen de duinen weer en worden zij klimaatbestendig. Karakteristieke duinplanten en dieren krijgen weer kans.''

Maar ik zeg: het is maar net hoe je redeneert. Bijvoorbeeld de vogels zullen het verlies aan duin namelijk erg jammer vinden.
En het heeft altijd iets volkomen willekeurigs. Natuur ontwikkelt zich nu eenmaal.

Waarom terugbrengen naar een aan een bureau bedacht moment? Naar honderd jaar geleden? Waarom niet naar duizend jaar geleden? Of vijftig jaar terug?

In de toekomst vinden ze onze duinen misschien wel mooi zoals ze nu zijn en zouden ze er niks aan willen veranderen.


PS
: Verwant aan dit verhaal: de gewonnen strijd om het fietspad

6 opmerkingen:

PP zei

Wij gaan ons lidmaatschap/donatie ook opzeggen.Wij betalen niet voor hobbyisten.

Anoniem zei

ik heb begrepen dat vervuild regenwater te veel mest stoffen in de grond bracht en zo het dicht groeien van het duin veroorzaakte iets wat vroeger nog niet aan de orde was dus zo gek is het nog niet. al die heuveltjes met gras en duindoorn zijn niet zo spectaculair deze afwisseling die ze nu maken, maakt het veel mooier wacht maar af.van die groene heuveltjes blijven er nog meer dan genoeg over .
(nee ik werk niet voor de duinen ik heb er verder niets mee te maken)

Ome nico zei

Dit kan toch nooit geen kwaad en het zal een mooie en nieuwe kijk op de duinen geven, ik vind het een mooi plan
en heel erg interresant van hoe het er over een paar jaar uit ziet, Nu die vossen eruit en je hebt het weer een beetje als vroeger toch? dan kunnen de meeuwen weer broeden in hun duinen en zijn de mens de overlast en de rotzooi weer kwijt ,ja dat is ook een natuurbeleid dus. maar opzich vind ik dit erg goed voor de natuurm en duinen.

Anoniem zei

ik ben er zeker van dat het dit nationaal park een stuk verbeterd
ik weet hoe enorm het stuk aan de z.g.n. zee weg, het fiets pad door duin en kruidberg, naar het strand , de laatste duinvallei voor je de opgang naar het strand over gaat is nu al weer jaren geleden echt goed aangepakt , daar voor was het een zaai gras met struiken hoek en nu staat het vol zeldzame bloemen (in augustus) nu zullen de dagjes mensen die voor het strand komen hier mischien niet in opgaan maar de kans wordt wel geboden om dat te doen ,,,,kennis is er gratis voor iedereen in de duinen . en daar groei je alleen maar van (ik denk even hoe het mijn kinderen gegaan is en ik die ze alles vertelde aanwees en liet zien )

Ome nico zei

Piet-Pelle gaat ook zijn lidmaatschap opzeggen omdat we de natuur een handje helpen weer eens in zijn oude glorie terug te kunnen laten keren, Wel zielig zo,n reactie.van "Piet Pelle"
Duinen horen duinen te zijn en geen bossen met vreemde bomen en stuiken, en gras hoort in een weiland, Dus echte stuifduinen is een prachtig initiatief van deze vereniging, maar ja je lidmaatschap opzeggen omdat je dus geen verstand van Natuur hebt genoten gaan wij misschien wel weer eens genieten van echte duinen de stuifduinen met een mooie vegetatie en een natuurlijk verloop. stuifzand is duinzand dus laat maar terug komen ,en als Pieter Pelle afkorting PP met zijn Gazelle door het duin fietst moet hij vooral kijken naar het echte duin,en dat heeft dus niks met een fietspad van doen ,maar met een natuurbeleid ,kost een beetje maar de EEG betaald er aan mee, Anders doen ze er toch maar rare dingen mee in Brussel met die centjes en nu krijgen we er een beetje van terug,mooi toch ? Stuifzand duinen om lekker in te struinen in die duinen. lidmaatschap of niet ik geniet!

Anoniem zei

tja en dan te denken dat het al jaren gratis is geworden voor mensen om door de duinen te fietsen (ook als je er geen echte belangstelling voor hebt maar slechts als transit route gebruikt) in de jaren 90 moest je nog betalen , ze hadden meer moeten gaan rekenen voor de toegang dan waarderen de bezoekers het meer op waarde neem nou de voor pagina van van daag alweer zo een arme man met een mening die kant nog wal raakt en dan met naam en al op de voor pagina van de krant foei toch ijmuider courantje van me dat zijn toch bijna boulevardblad taktiekjes om de man zo voor gek te zetten ! maar ik lees je best wel graag ;-)