donderdag 2 februari 2012

De vijf Velsense ijsbanen

Met verkleumde handen sleuren moeder Jacinta en dochter Melissa van Leest aan de zware dikke rode brandslang.

Sinds vanochtend 9 uur helpen ze om van het voetbalveldje aan de Schiplaan een IJmuidense ijsbaan te maken (foto boven).

Initiatiefnemer Maria Simon rust even uit. Op haar laarzen zit een dikke laag ijs. De oostenwind maakt het striemend koud.


Morgen moet de ijsbaan open kunnen. Zaterdag is er een schaatsclinic voor kinderen.

Na heel lange tijd weer een ijsbaantje in IJmuiden. Oudere IJmuidenaren herinneren zich het schaatsen op het Rode
Veldje in het Gijzenveltplantsoen. Het rode gravelveld van korfbalclub Neptunes die er zat werd 's winters ondergespoten. In 1996 kon daar voor de laatste keer worden geschaatst.

Vanmiddag ging de ijsbaan op het kermisterrein in Santpoort-Noord open.

Die claimde de eerste te zijn in de regio, maar dat is niet waar: de ijsbaan achter cafe Middeloo in Driehuis ging gisteren al open (foto midden).

Dat die ijsbaan bestond, werd erg stilgehouden. Het blijkt een initiatief van de stichting Dorpsfeest Driehuis.

De mooiste ijsbaan in Velsen is echter ongetwijfeld deze: op landgoed Duin en Kruidberg in Santpoort-Noord (foto onder).

Deze ijsbaan gaat zaterdag open. Moet Anton Pieck-tafereeltjes opleveren, denk ik. Als het kan, als het ijs dik genoeg is, mag ook geschaatst worden op de grote vijver achter het landhuis.

Velsen heeft natuurlijk een echte ijsbaan. Geen ondergespoten grasveldjes. Die echte ijsbaan ligt in Velsen-Zuid, maar bezit zoveel water… Of zoals schaatstrainer Jelle Dijkstra van Schaatsvereniging Velsen vanmiddag grappen zei: ,,Het duurt wel twee Elfstedentochten voor die dichtgevroren is.''


Veel schaatsplezier dit weekend!


Stuur hier je schaatsfoto's naar toe
IJsbanen in de regio

3 opmerkingen:

Ome nico zei

ja Fokke een paar dagen vriest het en meteen IJskoorts, gek he dat er in mijn woonland niet wordt geschaatst op natuurIJs en ik vroeg me af hoe dat toch komt,Ijs hocky is de sport nr 1 hier, schoonschaatsen ook,alleen snap ik er de ballen niet van waarom er niet buiten word geschaatst,min 20 tot 35 ondernul,alles ligt dicht en niemand op het IJs alleen om in een wrak te vissen, alles speelt zich binnen af op de kunstijsbaan. en ja nu snap ik het! Gewoon te koud buiten,je bevriest bij een beetje min 20 onder nul,zou dat het wezen 3500 meren allemaal dicht gevroren en geen mens die er aan begint om daar een beetje voor jan Lul rondjes te schaatsen ja dat doen ze alleen in Holland. op opgespoten stukjes baan , hoe erg kun je zakken door het Ijs op 8cm asfalt of beton of gras? op dit moment van schrijven zie ik op mijn buiten meter dat het weer boven de min 20 is, en hij holt naar boven toe,of naar beneden het is maar hoe je het vermeld. en ik ga lekker aan me biertje beginnen,visje bakken en heerlijk bij me stadsverwarming genieten van de IJspret in Holland bij 8c ondernul en iedereen in de stres dikke kleren aan en rondjes draaien op je baantje wat een kunst toch?
Veel plezier met z,n allen en geniet van deze winter hij is echt voor iedereen en elk veldje groot of klein, ik steek me kop niet buiten me deur bij min 30 want mensen dat is echt koud,brr.

Anoniem zei

Hallo Fokke,
Het "rode veldje" lag in het Moerbergplantsoen, daar waar nu de Vomar is gevestigd.
In het Gijzenveltplantsoen lag de rolschaatsbaan.
Met vriendelijke groeten,
Mary Plug

Bild am Montag zei

Schaats, of ik schiet is het motto dezer dagen. Als je niet schaatst ben je een lulletje rozewater. Wat natuurlijk ook zo is...De brief vandaag in de krant over de IJmonder van het Jaar vond ik wel sterk. Of ik het zelf geschreven had. Vooral het feit dat een professional de titel gewonnen heeft is mal. Bovendien is het ook niet eerlijk gegaan. Naast dit alles wint altijd iemand uit Heemskerk.De Vrijwilliger van het jaar kwam ook uit Heemskerk. Niet toevallig volgens mij. In plaatsjes als Heemskerk heerst meer gemeenschapszin dan in Velsen.