vrijdag 24 februari 2012

Dove gevel kan toch in Oud-IJmuiden

Poeh, is dat even geluk hebben voor Oud-IJmuiden. Het mag toch: dove gevels.

Wat zijn dat? Dat zijn gevels van een huis waarvan geen raam open kan. Potdicht om industrielawaai en stofoverlast tegen te houden.


De metamorfose van een deel van Oud-IJmuiden, tussen
Oranjestraat en Vissershaven, is in volle gang.

De metamorfose van een ander deel van Oud-IJmuiden, tussen Koningsplein en Willemsplein, start in 2014.

Dan worden 125 woningen in de President Steynstraat, Braamstraat, Helmstraat, Kanaalstraat, Koningsplein,
President Kr├╝gerstraat, De Wetstraat, op het S.P. Kuijperplantsoen en het Willemsplein gesloopt. Er komen 129 nieuwe voor terug.

In december 2011 is begonnen met de bewoners te herhuisvesten, ofwel: een andere woning te geven tot de nieuwbouw klaar is. De in 1980 gebouwde huizen moeten worden gesloopt omdat de kwaliteit te slecht is.

Het zijn huizen van Woningbedrijf Velsen: lees hier over het project. Het aardige is: de bewoners mochten uitgebreid vooraf meedenken en tekenen, hoe zij hun nieuwe wijk willen hebben. Kijk op deze website.

Deze stadsvernieuwingswijken in Oud-IJmuiden liggen het dichtst bij de industrie: Tata Steel aan de overkant van het kanaal en de Visserhaven.

Daarom krijgt ook een deel van de nieuwbouw in en rondom de President Steynstraat dove gevels. Want, zo staat in het bestemmingsplan voor de nieuwbouw in die buurt, er is her en der te veel lawaai (meer dan 55 decibel) van de industrie.

Even leek het of dove gevels verboden zouden worden. Dat zou een behoorlijke belemmering zijn geweest voor dit nieuwbouwplan. Maar dove gevels mogen alsnog.


Kijk hier voor het stedenbouwkundig plan voor de nieuwbouw President Steynstraat.

De plaatjes en tekeningen op deze blog: hoe het is en hoe het wordt.

De onderste twee: op de tekening zie je rechts (wit) het kerkje in de Helmstraat dat niet wordt afgebroken, maar een culturele functie krijgt. Op de onderste foto zie je het kerkje ook
.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Misschien weet iemand het hier,

Komt er nou Winkelruimte bij daar? Voor een supermarkt?? Zodat ik niet helemaal naar de vomar moet fietsen?

Anoniem zei

Hallo Fokke,

Nog 3 dagen en dan is de deadline voor Multi Invest afgelopen voor het centrumplan. Zie jij nog mogelijkheden om meer info over dit 'project' te verzamelen?

Groeten,
Een nieuwsgierige IJmuidenaar

Anoniem zei

hoe is het mogelijk dat de 125 eengezinswoningen afgebroken moeten worden wegens kwaliteitsgebreken.
Al na zo'n 30 jaar!!! Het woningbedrijf heeft ze toen toch laten bouwen volgens de bouwvoorschriften. Welke koekenbakker van een aannemer is dat geweest of was de architect zo'n imbeciel. Het is een enorme kapitaalsvernietiging lijkt me. Was er geen toezicht? Is het iets voor de politiek, gemeenteraad of journalistiek om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren?? Ik ben bang dat de huidige bewoners nauwelijks nog een andere eengezinswoning kunnen krijgen want veel eengezinswoningen worden verkocht. Waar moeten die mensen naar toe en hoeveel moeten ze niet meer gaan betalen buiten hun schuld?

Klaas (Nick) Strooker zei

Voor 'oud' bewoners wordt altijd een huur aanpassing afgesproken, gaan nooit in 1 keer de 'nieuwe'huurprijs betalen.

Klaas (Nick) Strooker zei

Waarom wordt er anoniem gereageerd?
Heb je een goede opmerking, doe je dat zonder naam, jammer

Anoniem zei

en die huizen zijn echt nu te oud ? ze zien er nog zo goed uit . maar dat is dan zeker niet zo ... maar ja als de bewoners het allemaal goed en mooi vinden zal het wel goed zitten en toch ik zou niet graag verpicht in een huis wonen waar de ramen niet van open konden

Fokke Zaagsma zei

In 2005 schreef ik een aantal artikelen in de IJmuider Courant over deze woningen. Een stukje uit een van deze verhalen:

,,In de beginjaren '80 zijn de woningen gebouwd. Ze vervingen verouderde exemplaren. De bouw gebeurde in opdracht van de gemeente Velsen. Dat moest goedkoop.

Om kosten te besparen kregen de huizen geen kruipruimte. Waterleidingen werden in de muren en vloeren aangebracht. Muren bestaan uit betonplaten - een stuk goedkoper dan steen voor steen metselen. Dat bleek een aantal slechte beslissingen te zijn.

In de huizen springen regelmatig waterleidingen. Gevels brokkelen af, dakranden laten los, op alle daken zit gevaarlijk asbest en door slechte ventilatie zijn er vochtproblemen.''

Fokke