woensdag 11 januari 2012

Sluisje de zeehond

Nog een foto van de zeehond die in het Noorzeekanaal zwemt. Op de redactie hebben we hem Sluisje gedoopt.

De foto (boven) is ruim drie weken geleden gemaakt door de EHBZ. ,,Iemand van De Branding belde dat de zeehond in de Eerste Rijksbinnenhaven lag’’, vertelt IJmuidens zeehondenexpert Dave de Koning (oppassen daar).

Dave, van de EHBZ, stapte in een bootje van De Branding en voer naar Sluisje. Die dook snel het water weer in. De EHBZ kan het jonge dier pas vangen als hij verzwakt.


Gisteren heb ik een verhaal voor de IJmuider Courant gemaakt over Sluisje. En sprak met Anneke Brands die op Sluiseiland woont en de foto’s
van hem maakte. Op zoek naar meer mensen die Sluisje gezien konden hebben, fietste ik het sluizencomplex af.

Bij het Sluis Leidings Centrum mocht ik niet naar binnen. ,,Je moet naar Amsterdam bellen’’, sprak de intercom. Maar een woordvoerder kan vanuit Amsterdam niet vertellen of een sluiswachter in IJmuiden een zeehond heeft gezien.


Op naar de vissers op de landtong (heet wel Ganzeneiland). Drie sportvissers kwamen uit Den Helder. Hun beroep: visser op zee. Zeehonden zagen ze wel in de haven van Den Helder, maar op Ganzeneiland: nee.

Naar aanleiding van de blog van gisteren kreeg ik nog een foto van de André Visser, gezagvoerder van Rijkswaterstaatschip Koet. Hij zag gisterochtend een andere zeehond (niet Sluisje dus) liggen bij de Noordpier. De onderste foto is van hem.

Anneke Brands maakte nog een gedicht over Sluisje:

Een zeehond

Storm heeft streken is gebleken

hij duwde stuwde
brak en dropte
een zeehond
op vlonder

aan het water

voor mijn deur

hulpdienst

komt wat later


,,is hij gezond’’
,,ja, kogelrond’’

,,nee niet gewond’’
,,dan is het moeilijk vangen’’
,,vis genoeg in het kanaal’’
,die vangt hier wel zijn maal’’

ik kijk vertederd naar het dier
dat hier zomaar ligt te zonnen

maar het is niet normaal

zo voor mijn deur

duikt even later in het water

maar als ik weg ben komt hij weer

ben ongerust het arme dier

hij hoort in zee op strand bij pier

niet hier nee niet hier!

2 opmerkingen:

Jan Stoop zei

Laat de zeehond lekker zwemmen, hij heeft genoeg eten in het kanaal. Alleen hij zal de eenzaamheid voelen, maar zolang hij of zij kerngezond is, laat hij of zich niet pakken. Gelijk heeft ie. Leven het vrijgezellen leven ha ha. Grt. Jan

Anoniem zei

Het verbaast mij altijd waarom dieren nu altijd gevangen moeten worden. "Hij kan pas worden gevangen als hij is verzwakt".... Laat gaan en treed op als er echt wat mis gaat...