maandag 9 januari 2012

Zeehond zoeken op de pont

Er zit een zeehond in het Noordzeekanaal bij IJmuiden. Heeft zich laten schutten in een van de sluizen.

Vrijdag lag het beestje op de vlonder van roeivereniging De Stern. Iemand van de roeivereniging belde aan bij een bewoonster van Sluiseiland en die belde de IJmuidense zeehondenredders. Maar de redder was juist in Pieterburen.

De zeehond heeft er vrijwel de hele dag gelegen. Af en toe met een duikje in het water.
De Sluiseilandbewoonster maakte deze foto's. ,,Het was een vreemde gewaarwording het dier daar te zien liggen zonnen en zo te zien in goede gezondheid. Het baart mij wel zorg daar het Zuiderkanaal een drukke vaarroute is'', e-mailt ze.

Dus: even opletten op de pont. Eens kijken of de zeehond af en toe meezwemt. Voor zover ik weet, was het in 2000 voor het laatste dat een zeehond in het kanaal verbleef. Een stukje uit de IJmuider Courant van toen:

,,
Al verschillende malen is in het Noordzeekanaal een zeehond gesignaleerd. Sinds tweede kerstdag is het dier vooral in de buurt van het Pontplein door verschillende mensen in totaal zeker zes keer gezien. 'Het is een jong dier', zegt kapitein Remco Schol van draagvleugelboot Fast Flying Ferries. 'Hij is nog vrij klein, niet groter dan een meter. De laatste keer dat we hem zagen, zwom hij zo’n vijftien meter van de kant. Hij reageerde op geluidjes waarmee we hem probeerden te lokken.'''

Geen opmerkingen: