zondag 22 januari 2012

IJmuiden had zijn eigen gestrande schip

Een bijzonder gezicht, zo'n schip op het strand. Vanmorgen nam ik even een kijkje op de Cruisekade in IJmuiden, waar de Aztec Maiden nu ligt afgemeerd.

Stel, je bent bemanningslid op het schip, je ligt vast op het strand van Wijk aan Zee, de harde wind en zee laten je schip bewegen maar de kapitein vindt evacuatie onnodig.

Misschien had de kapitein gelijk, maar als matroos moet je je niet gemakkelijk hebben gevoeld.


De IJmuider Courant kreeg heel veel foto's van mensen die een kijkje namen. Op deze blog zie je een aantal, gemaakt door E.S. Berk, Marcel Coster, Frits Houtgraaf en Hans Blomvliet.

Heel aardig was de serie van acht foto's die Bart Kieftenbeld stuurde. Hij werkt bij de werkeenheid hoogovens van Tata Steel. Van 9 tot 14 uur maakte hij een serie foto's van 75 meter hoogte uit Hoogoven 7. Je ziet goed hoe de Aztec Maiden steeds dichter bij het strand komt. De tweede foto van boven is er een uit die serie.


Voor al het nieuws, veel meer foto's en filmpjes kun je beste kijken op de site van de IJmuider Courant en bij de partners van Velsen Vandaag.

Er zijn ook filmpjes zat te vinden op youtube, maar deze drie vond ik wel aardig. Deze gemaakt uit het Kustwachtvliegtuig, en deze en deze.


De stranding van de Aztec
Maiden maakte in IJmuiden heel wat herinneringen los. Want IJmuiden kende ooit zijn eigen stranding.

In 1965 liep de Santa Kyriaki op de grond bij het strand. Daar hadden we veel meer plezier van: het duurde tien weken (!) voor het schip los was!

Erik Baalbergen uit IJmuiden herinnerde zich de stranding van de Santa Kyriaki en schreef het volgende verhaal met foto's.

Veel meer over de stranding van Santa Kyriaki lees je hier (met foto's). Ook aardig is dit verhaal: hoe ze elkaar ontmoetten dankzij de Santa Kyriaki.
En nog enkele foto's: hier en hier.


Helemaal onderaan leest u een krantenbericht en ziet u een foto van de Santa Kyriaki op het strand van IJmuiden.

Wie heeft er nog herinneringen aan de stranding van de Santa Kyriaki?

Ga naar 'reacties' onderaan deze blog en schrijf ze op!

PS: UFO gezien op het IJmuiderstrand!

PS: Vandaag politiehelikopter bij de Zuidpier in IJmuiden aan Zee

PS: De vakkundige verantwoorde restauratie van de Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid. Een oude steen moet lijken op een oude steen

PS: Geschiedenis: De Witte Paters in Santpoort-Zuid

PS: Geschiedenis: Hoe de walserij van Hoogovens na de oorlog herstelde

PS: Geschiedenis: Het ontstaan van IJmuiden aan Zee en jachthaven Marina Seaport

1 opmerking:

Anoniem zei

De politie helikopter bij de Zuipier was daarvermoedelijk ivm het aanspoelen van een grote olievlek op het Ijmuiderstrand.