woensdag 25 januari 2012

Gedwongen huwelijk met koopgootkindje

Hoe staat het met de koopgoot: het plan voor een verdiepte winkelgalerij in de IJmuidense Lange Nieuwstraat?

Het zit zo. Projectontwikkelaar Multi Vastgoed had een koopgoot bedacht, maar wilde er alsnog van af. Ze bedacht een nieuw winkelcentrum op de plek waar het postkantoor stond, tegenover het Marktplein. Maar de gemeente wil dat idee niet, en houdt vast aan de koopgoot.

Multi Vastgoed moet nu uiterlijk 1 maart dit jaar een ontwerp voor de koopgoot presenteren.


Tja. Welke kant zal dat opgaan? De projectontwikkelaar die niet wil. De gemeente die zegt dat het moet. Wat voor moois voor IJmuiden zal dat gedwongen huwelijk opleveren?

Op de achtergrond roeren de winkeliers van de Lange Nieuw zich. Zij zijn tegen de koopgoot. En maakten een alternatief plan. Waarvan hier de tekening.

Wijkplatform IJmuiden-Noord kreeg deze tekening op zijn vergadering van 11 januari. Klik er op om beter te bekijken.

Het wijkplatform meldt er over:

,,Het plan is gelegen tussen de Velserduinweg en het Marktplein en voorziet in een uitbreiding van ca. 5.000 m2 winkeloppervlak. Om dit te kunnen realiseren moeten de flats tegenover de bestaande winkels worden afgebroken worden.''

,,De Lange Nieuwstraat wordt vervolgens verlegd over de vrij gekomen ruimte van de flats.
Tussen de verlegde Lange Nieuwstraat en de bestaande winkels ontstaat ruimte om twee geheel nieuwe winkelgalerijen te bouwen met volwaardige winkels. Dat wil zeggen winkels met voldoende winkeloppervlak en diepte.''

,,Tussen de twee nieuwe winkelgalerijen is ruimte gereserveerd voor een horecapleintje. Dat zou bijvoorbeeld voorzien kunnen worden van een fontein in het midden.
Het wijkplatform heeft zich unaniem achter dit plan geschaard.’’

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Dit ziet er niet onaangenaam uit! Lijkt mij heel prettig winkelen. Wel zou ik dat afschuwelijke Velserhof acuut afbreken en het marktplein weer gebruiken waar het voor bedoeld is: de markt!
Mooi ontwerp!

Ome nico zei

Zou er niet eens een centrum komen denk je ? Dit geklooi is nu al jaren aan de gang en er wordt maar naar niemand geluisterd of een plan van doorpak gemaakt? het zijn allemaal ontwerpers op dat gemeentehuis ,ze kunnen nog niet een poppenhuisje vullen, Laat toch eens die kogel door de kerk vliegen,als er tenminste nog een kerk is want ook die tempels verdwijnen als sneeuw voor de zon, en dat is minder erg dan winkels vind ik. en wat voor plan dan ook er zal toch iets moeten gebeuren daar in dat IJmuiden stad zonder centrum.

Bild am Montag zei

Dit plan is juist door winkeliers gemaakt, ome Nico.De andere plannen die zijn gemaakt komen ook niet van ambtenaren... IJmuiden-Noord is voor..Ik denk dat IJmuiden-Zuid tegen is. Samen met nog wat politieke partijen.Vooral het slopen van de flats zal de handen niet op elkaar krijgen.De winkeliers wilde niet dat er vlak voor hun deur gegraven zou worden, IJmuiden-Noord wilde niet dat daar huizen tegen de vlakte gingen, maar beide vinden het prima dat de flats aan de overkant gesloopt worden.Niet erg aardig van die twee. Ik weet niet of ik het wat vind. Het lijkt me vrij saai. Die fontein is natuurlijk niks. Dat kreng zal binnen de kortste keren stuk zijn, want dat zijn die dingen altijd.

Ome nico zei

Ach BaM we weten het wel allemaal,Maar plannen is geen plennen dus ook niet in IJmuiden.en zal er denk ik helemaal nooit geen centrum komen misschien een paar aremoedige winkeltjes misschien maar ook dat zal ook lang duren.
IJmuiden opheffen misschien en de naam Bever"IJ" wijk geven die hebben tenminste een echte winkel straat!
dus ook een centrum. ach dromen zijn bedrog BaM ,

Bild am Montag zei

Ik ben bang dat je gelijk krijgt, ome Nico.Het blijft allemaal zo als het was.Het tij zit tegen. Bedrijven als M-V durven geen risico te nemen. De tijden zijn te onzeker. Ik denk dat de bestaande winkeliers er wel tevreden mee zijn. Die willen hun eigen plan eigenlijk ook niet.Winkeliers zien zich zelf graag als vooruitgansoptimisten maar zijn in feite zo conservatief als de pest.Wat heel goed te begrijpen is.

Fokke Zaagsma zei

Theo de Brock mailde me onderstaande reactie.
Fokke

Goedendag,

Ik ben winkelier in IJmuiden sinds 3 jaar, na eerst 5 jaar in Driehuis te hebben gezeten.

In de discussie over de koopgoot ontbreekt 1 belangrijk argument en dat is de volgende:

er is in IJmuiden géén behoefte aan een superwinkelcentrum.

Net zoals in vele steden en dorpen moeten steeds meer "kleine" winkeliers stoppen, immers
de concurrentie van vooral supermarkten, bouwmarkten en tuincentra zijn vanwege oa de ruime
openingstijden en de aanbiedingen die als stunt zo laag geprijst zijn dat er niemand geld mee verdiend.

Ik denk dat als men eens aan een kleine ondernemer vraagt hoe het werkelijk is en deze eerlijk zal antwoorden, en de politiek eens echt luistert, kan het tij misschien gekeerd worden.

Ik weet dat ondernemen altijd voor eigen risico is maar hulp van de gemeente mag best in de vorm van
de goede omgeving maken waar de ondernemer kan ondernemen......

vriendelijke groet
Theo de Brock
IJmuiden
www.dierenboer.nl

Ome nico zei

deze reactie van de ondernemer zijn bekend en eigenlijk logie,s Maar we werken allemaal voor onze eigen winkel en broodje, Dus zal er nooit geluisterd worden naar de ondernemer laat staan naar zijn clientele, Zolang de groot -grutters het voor het zeggen hebben op de achtergrond ,want dat is algemeen bekend in binnen en buitenland ze hebben te veel geld ,te veel macht en te grote winkels om het de concurentie zo lastig mogenlijk te maken en de gemeente,s huigelen gewoon mee. Geld is de macht vroeger en nu en zal nooit veranderen ,dus heer ondernemer ik wens je het beste en al het goede ,Maar als er 1 super in de buurt last van je krijgt ben je de lul zo gaat het al jaren en jaren,blind en doof is een vreselijke ziekte en sommige van deze ziekenbroeders zullen het net redden en anderen zullen in een fiallisement sterven, gedoogd door onze regenten in denlanden. en omstreken. zoals de banken! Ze helpen je op het paard, om daarna het zadel onder je kont weg te halen.We weten het, We eten het ,en niks gebeurt!

joop luster zei

Waar kan ik het alternatieve plan van Multivastgoed vinden voor de KPN-woestijn?
Gemeente en Multivastgoed doen aan armpje drukken. Degene die opgeeft betaalt.
De plattegrond zoals nu gepresenteerd heeft nogal andere verhoudingen dan de ooit getoonde "tekening" van de winkeliers.
Bevoorrading voor de nieuwe winkels lijkt problematischer. Of zou dat moeten gebeuren op het winkelplein (zoals nu soms in het winkelstraatje tussen Velserhof en o.a Kruidvat?
Jammer dat nieuwe winkels/woningen aan zuidkant dichterbij de oude winkels staan dan de portiekflats nu. Dus meer schaduw in smalle winkelstraat waar de westenwind vrij spel heeft.
Indertijd moest de bestaande infrastructuur onder de L.Nieuwstraat gehandhaaft blijven. Is dit niet meer van toepassing? aangezien er sprake is van een forse wegomlegging? En gaat het HOV-trace rechtdoor zoals overal, dus over het winkelplein,tussen de winkels? Of mag het achter de winkels om? Laat Multivastgoed toch maar liever een mooi geintegreerd woon/winkelgebied bedenken voor de KPN-woestijn en het Marktplein en we het Velserhof en de miskoopgoot kunnen vergeten. Oh ja, en dan kan de Rijnstraat ook weer haar normale loop verkrijgen. En hoeven onbekenden,maar ook hulpdiensten en taxi's!, ook niet meer tevergeefs te zoeken naar huisnummers die plotseling in een woestijn lijken te verdwijnen.

Anoniem zei

De gemeente wil nu weer dat Fun Valley naar IJmuiden, in de Zuiderscheg - Spaarnwoude komt. Dat zal de doodsteek zijn voor het winkelcentrum. Er komen daar heel veel kleding en schoenenwinkels. Die kunnen dan in IJmuiden hun deuren wel sluiten.
Ook nog even reagerend op bovenstaande reacties. Toen wij als wijkplatform IJm-Noord over het plan van de winkeliers spraken waren er twee bewoners uit de te slopen flats aanwezig. Ze vertelden dat de flats heel slecht zijn en dat ze ze liever vandaag dan morgen gesloopt zagen. Maar zo zal niet iedereen er over denken. Overigens, bedenk dat ook deze flats anders wel een keer aan de beurt komen om vervangen te worden, net als dat al met andere flats is gebeurd.
Het plan waar we het hier over hebben , is van de winkeliersvereniging. Ik ga ervan uit dat ze dus namens alle leden spreken. Een winkelier die geen lid is en een andere mening heeft, moet lid worden, of anders zelf een vereniging op richten. Overigens, luistert de gemeente naar de winkeliersvereniging? Tot nu toe niet echt.
Natuurlijk kun je het plan van de winkeliers dood slaan door te zeggen dat het HOV niet gehinderd mag worden, maar is dat dan serieus? Zullen die twee slingertjes in de Lange Nieuwstraat nu echt het verschil maken?
En dan hebben we nog de vereniging Dudok. Die wil dat de Lange Nieuwstraat één lange weg zonder onderbreking komt. Buiten die vereniging (hoeveel leden), heb ik nog nooit iemand gesproken die het met ze eens is.
Johan Zwakman
Vztr. wijkplatform IJm-Noord

Ome nico zei

Johan-Zwakman je hebt helemaal gelijk wat de saamhorigheid betreft in Velsen
van zowel de gemeente als van de ondernemers er worden alleen maar plannen gemaakt,maar nooit "af". en daar zit de clou,wat die stichting Dudok betreft? daar win je deze oorlog niet mee, Nee dat hele Dudok gebeuren slaat als een Lul op een varken. Wat die man dus wilde bouwen en heeft gebouwd lijkt nergens op, de Winkeliers willen dus een eigen plan? ,de Gemeente heeft ook een plan omdat ze dus "niet" van plan zijn om een centrum te realseren ,hoe lang zijn we nu aan het klooien om een paar winkeltjes van de grond te krijgen,en eens die Dudok bouw te slopen om er iets moderners voor terug te krijgen ,iets echt "IJmuidens" dat smoel heeft wat herkenbaar is waar je als IJmuidenaar graag woont en naar toegaat voor je boodschap,en waar je trots op bent, of vinden die Dudok fanaten de Langenieuw zo mooi? een aanfluiting van de 20e eeuw.dat is de Langenieuw en omgeving, sloop dat zootje en bouw er een betaalbaar en funtioneel woon en winkel genot ala 2012
er is een crisis aan de gang dus kun je nu goedkoop bouwen als die Dudok gemeente maar eens komt en stopt met weergaloze argumenten om de voortgang tegen te houden ,Nu moet je koopman zijn en profiteren van deze crisis , aanbesteden en beginnen,en dan wat die idiote Kooopgoot betreft weg ermee ,uithuilen en opnieuw beginnen zonder wrok of schade clame,s foutjes bekennen en de koppen dezelfde kant op!
doorpakken dus , samen met de belanghebbende,een vergadering beleggen wie komt praat mee en wie wegblijft moet zijn bek houden zo simpel kan het zijn.want aan dit achterlijke gedoe komt nooit geen einde. en dat is frustrerend en jammer voor IJmuiden in het algemeen. en "Dudok" ach die kan de pot op! toch?

Anoniem zei

Jammer dat dhr. De Brock het doet voorkomen alsof er geen overleg heeft plaatsgevonden. Dit is onjuist. Zijn reactie schetst tegengestelde belangen van (kleine) ondernemers en gemeente. Niets is minder waar. Gemeente wil juist een gunstig ondernemersklimaat creëren.

Het is met meer dan 50 ondernemers, verspreid over bijna 1000 meter eenzijdige winkelstoep lastig om op 1 lijn te komen. "Vernieuwing OK, maar niet biuj mij". Op een ander punt heeft dhr. Brock absoluut gelijk:"er is geen behoefte aan een superwinkelcentrum. Maar met alle respect, dat is de koopgoot niet!

MV gaat eerst meer de afspraken nakomen. 1 maart weten we meer. Als MV niet wil, schade vergoeden en opnieuw aanbesteden. In dat licht. Het alternatieve plan is prima(nee, niet bij oude PTT!!!!).

Aandachtspunten: er staan nu ca. 100 woningen voor een doelgroep war een enorm tekort is(inkomen <33.000). Dit plan heeft echter potentie om woningen erboven te bieden. Het blok tussen Hema en plein 1945 ervoor gebruiken zodat het plein 1945 een aangesloten geheel kan blijven en een rol kan vervullen met horeca en andere evenementen(braderie e.d.) het oude marktplein zou moeten vervallen om te concentreren.

Kortom, mooi plan met potentie. Wat mij betreft plan 2 zodra MV de boete heeft voldaan zodat de ca. 10 mln. voor de woningen die ingeleverd worden gecompenseerd kunnen worden.