vrijdag 2 december 2011

Het komt nooit meer goed

Gepensioneerden krijgen geen kerstpakket meer van Tata Steel.

,,Het lijkt erop dat het bedrijf met deze beslissing de band met zijn ex-medewerkers definitief doorsnijdt en dat doet pijn”, zo schrijft de Vereniging Oud-Hoogovens Medewerkers aan haar leden.

Lees op deze blog de brief van de Vereniging Oud-Hoogovens Medewerkers aan Tata Steel.

Even op de twee documenten klikken om goed te lezen of eventueel te downloaden.

De toon is niet mals: ,,Het besluit is wrang en getuigt van een algehele onverschilligheid tegenover mensen die zich vaak tientallen jaren hebben ingezet voor het staalbedrijf. Een slag in het gezicht voor veel oud-medewerkers.”

Een kerstpakket mag dan geen recht zijn, voor oud-Hoogovenmedewerkers was het toch iets bijzonders. Lees bijvoorbeeld hier, bij de reacties.

De mensen die vroeger staal maakten in IJmuiden, voelen zich nog altijd zeer, zeer sterk verbonden met het bedrijf. Het kerstpakket, soms nog 47 jaar na de laatste werkdag, symboliseerde dat. Lees ook hier: speciale bezorgservice.

In 2009 gaf Tata Steel ook al eens geen kerstpakketten meer aan gepensioneerden. Ook vanwege de slechte economie. Maar vorig jaar werden ze weer uitgedeeld. Nu stopt het definitief.

DFDS Seaways uit IJmuiden begreep de pijn en probeert het dit jaar wat te verzachten met een korting op een reis.

Maar tussen Tata Steel en de oud-werknemers komt het nooit meer goed.

PS: Het stond niet in de IJmuider Courant, maar er is gisteren een wietplantage gevonden in een van de gebouwen tussen Strandweg en Kromhoutstraat in IJmuiden.

PS: Vandaag bekeuringen voor fietsen op de stoep in Santpoort-Noord, na eerder in Driehuis

11 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is geen recht, maar iets waar de oud medewerkers dankbaar voor mogen zijn dat ze het al die jaren gehad hebben! Dit doet niets af aan de prestaties die ze geleverd hebben! Maar voor die prestaties hebben ze een goed salaris én pensioen gekregen! Velen hebben zlefs kunnen profiteren van vut met 55 jaar of zelfs eerder!

VOHM(althans de schrijver), stelt dat dit slechte publiciteit is. Het tegendeel is waar. Het getuigd van verantwoordelijkheidsgevoel voor de mensen die er nu nog steeds dagelijks hun brood verdienen. VOHM laat zich juist van hun slechte kant zien. Ik vind het nog veel kwalijker dat ze voorstellen om dan ook maar voor de huidige medewerkers geen pakket te verzorgen?! Dat noem ik pas egoïstisch!

Kerstpakketten zijn voor de medewerkers die nu bij een bedrijf werken.

huib ruiten zei

Ik als oud werknemer vind het een krachtige daad wat "ANONIEM" hier plaatst, getuigt ook van zijn instelling en dankbaarheid.

Ria B zei

Mijn man is een oud medewerker van Hoogovens.
Er zijn vroeger veel mensen in de SOP of VUT gegaan...mensen die nog leven of waar de partner nog van leeft...vroeger....toen werkte er pakweg 26000 mensen.
Nu schijnen en nog rond de 9000 mensen te werken.
Misschien kan Fokke dat eens opzoeken ;-)

Als TaTa door zou gaan met kerstpaketten denk ik dat er meer gaan naar oud medewerkers of partners dan naar het huidige werkende personeel .

Verder kan ook ik me prima vinden in het verhaal hierboven

Anoniem zei

Het is en blijft een zaak die een werkgever niet verplicht is.

Niemand heeft recht op een kerstpakket. De werkgever mag een pakket weggeven, maar is dat niet verplicht. Als je er echt aanspraak op kon maken, zou je er namelijk ook belasting over moeten betalen. Nu kunnen werkgevers het belastingvrij weggeven; alleen de werkgever betaalt een heffing. Een kerstpakket (of waardebon) mag maximaal € 35 kosten.
(Volgens FNV bondgenoten.)

Volgens de brief die spreekt namens VOHM, gaat het om ruim 7000 gepensioneerden.
Een kleine rekensom:
€35,- x 7000= €245000,-....

Een aardige besparing voor het bedrijf in economisch slechte tijden, zou ik zeggen...
Daarbij zijn nog niet eens de distributiekosten bijgerekend.

Natuurlijk is een kerstpakket erg leuk om te krijgen, ik kijk er zelf ook altijd naar uit.

Maar ik ken maar weinig werkgevers die dit pakket ook aan gepensioneerden geven, tot in jaren erna....

Wees blij dat jullie jarenlang hebben genoten van deze speciale regeling.

Ik ben het totaal eens met Anoniem hiervoor:
Kerstpakketten zijn voor de medewerkers die nu bij een bedrijf werken.

Toeschouwer zei

Interesante brief van de heer de Brouwer. Duidelijk iemand die al langere tijd niet meer in het arbeidsproces zit. Met zijn instelling heeft hij waarschijnlijk ook niet veel positiefs betekent voor de ontwikkeling van Hoogovens, Corus en Tata Steel.

ome Nico zei

Als het maar gratis is, en dan als je je paketje krijgt zeiken over de inhoud,
Nu als de koek op is en het echt de spuigaten uitloopt gewoon stoppen met die gekke pakketten, Kerst is meer dan een paket,en dat gekanker over de inhoud is dan ook meteen verleden tijd.
Kunnen we weer zeiken over het weer en de regering met hun uitgaven en bezuinigingen, En ja ik ben het volkomen eens als je dan toch een blijk van waardering wil uiten als zijnde Baas van! dan geef je toch een pakket aan de werkende klasse en niet een pakket uit een ver verleden daar waar je als huidige baas totaal ,geen binding mee hebt.of is het zo dat de garantie,s van het verleden de garantie,s van nu zijn ? hoezo moet Ta-Ta waardering hebben voor werknemers die jaren geleden op Hoogovens hebben gewerkt of aanwezig zijn geweest? een onzinnige en totaal verkeerde discussie dus echt Hollands op z,n smalst,De mensen die nu in 2011 werken voor hun broodje ach die verdienen toch wel zo,n blijk van waardering ook van Ta-Ta.India of niet ook wij hebben traditie,s alleen zal dat die Ta-Ta,s een rotzorg zijn.de koeien zijn er heiliger dan wie dan ook ,arbeiders melk je dus anders uit.
Dus mijn mening is de werkende, ja een pakketje of(precentje als blijk van waardering) en de rest gewoon een natte hand meer niet. Want je bent toch uitgewerkt? waarom dan zo,n gezeik over een pakket? ga wat leukers .toch?
en laat Ta-Ta lekker zijn eigen beleid voeren gekocht is gekocht en overgenomen is overgenomen, zo is het nu eenmaal. en 1 miljoen euro,s is toch ook weer geld ,en om dat nu even weg te gooien zoals soms zo,n pakketje ook verdwijnt, of op Marktplaats terecht komt? of mag Ome nico dat weer niet zeggen? nu ik doe het toch.en dat is ook schandelijk voor de goede onder de kwade. het is echt gebeurt.jammer he van zo,n gift voor de werknemers van vroeger,kan je nagaan hoe het op het werk ging, Je schreeuwde " Hoogovens ! Oe - Hoe".............................!

en in alle schuurtjes gegonnen de werkbanken te schudden of niet soms?
Dus geen pakketjes meer voor oud gedienden het geeft te denken.
De werkende dus een pakketje is wel zo netjes.

ome Nico zei

Oja ik ben wat vergeten te vermelden!
Als ik van al de bazen in me leven een Kerstpakketje moet krijgen met de kerst
Dan kom ik dik in de problemen,Want die "trailer" kan bij mij de straat niet in, zo,n 20 tonner.
Dat was ik even vergeten te melden ,en ik ben ook groot geworden zonder pakketje en wel 63 jaar. Dus dit even voor de gemoedrust. Of denk je dat ik voor de ramen zit te wachten op een pakketje uit me werkend verleden. Nee mensen, ik kijk nu in me pillen doosje voor de pijnstilers die ik daar aan over gehouden heb als dank voor me inzet
op me 14e begonnen te beulen ,En je was al blij dat je de kerst haalde in die jaren. dat was ik even vergeten te melden.
Een heel fijne Sinterklaas, en een heerlijke Kerst gewenst maak geen ruzie en wees blij! groeten ome nico

Anoniem zei

Ik heb respect voor ome Nico!

Petra zei

Wat sneu dat deze meneer De Brouwer zichzelf zo voor schut zet.

Anoniem zei

Iets off-topic, maar op de site van de YC is het een "dooie boel" geworden:

Wat lees ik nu op de site van YC? Een digitaal zusje onder redactie van de YC. Er worden zelfs bewoners opgeroepen om iets te plaatsen????

Heel bijzonder. De YC heeft het voor elkaar gekregen om op de officiële site van de YC alle, maar dan ook écht alle reageerders en actieve lezers weg te jagen. Er is niemand, maar dan ook niemand meer die reageert. Dat is al een prestatie op zich. Op een professionele website mag dit absoluut niet gebeuren. Zou het met een extra kanaal wel gaan lukken? Als je alle aandacht van de hoofdsite moet gaan verdelen..... delen door nul blijft nul!

Gewetensvraagje: zitten er op de webredactie echte webredacteuren of zijn het redacteuren die het er maar bij doen en geen affiniteit hebben met het web?

ome Nico zei

anoniem@ 6 dec.
Ze zijn een beetje de weg kwijt bij deze krant en hun geklooi over de reageerders ,een kleuterklasje van de hoogste plank, die alle reactie,s te buiten gaat en de persvrijheid gebruikt om de vrijheid van publiseren op de side te onderdrukken,een communistis gedoe dus, censuur uit de klasse kloot-violen en valse drumstellen
En je krijgt geen enkele uitleg of reden van weigering.KGB praktijken dus, En nu denken deze stumpers dat ze met een totaal nieuwe reageerbuis de mensen weer aan het reageren krijgen? het is totaal onbegrijpenlijk welke geriffekeerde controleur hier een vinger in de pap heeft,en iemand die dus totaal buiten de werkelijkheid leeft,ik heb zulk een gekte nog nooit in me leven mee gemaakt, al de reactie,s verdwijnen als sneeuw onder de zon, en is elke vorm van disussie onmogelijk gemaakt of geworden.BAH dus een dikke Bah..................!
nee ze lezen ook onze commentaren niet erg, of onze bezwaren tegen deze vorm van onderdrukking ,en ook is deze man of vrouw niet echt een IJmuidense want dan begrijpen ze toch wel dat wij als echte IJmuidenaren een soms harde mening hebben recht door zee gaan en discussie,s niet uit de weg gaan, Maar nee we mogen niet van onze reageerbuismeester of meesteres reageren zoals we willen ,we moeten dus s,palmen schrijven of zo iets. Stapel mesjokke dus die krant, en z,n redactie,s of dus reactie,s control.
Ze zijn echt de weg totaal kwijt. en ook totaal geen reactie,s op ,onze bezwaren ! asociaal dus die gasten.
of een hoogmoed die niet uit IJmuiden komt.Maar uit een heel ver verleden toen de mensen niet schrijven konden.
want normaal is het zeker niet en dat vind ome Nico dus echt niet alleen blijkt.