donderdag 8 december 2011

Een digitaal zusje van IJmuider Courant

Meest gestelde vraag van lezer aan journalist: ,,Hoe krijgen jullie die krant vol?''

En dan leg je uit dat dat geen enkel probleem is.
Dat de journalisten natuurlijk met eigen nieuws komen. Zelf gehoord of gezien.

En dat er dagelijks zoveel nieuws en aankondigingen (Wij gaan optreden/Wij zoeken vrijwilligers) binnenkomen, dat er noodgedwongen veel in de prullenmand belanden.


Waarom? Keuzes maken. Het aantal krantenpagina's voor het regionale nieuws is beperkt.
Het aantal journalisten is na jaren van bezuinigen zeer beperkt. We kunnen niet alles.
Dus niet alles haalt de krant.

Regelmatig zijn er gepikeerde telefoontjes. Ik herinner me er eentje van een basisschool in Velserbroek. Net als alle andere Velsense basisscholen hadden ze een leuke, ludieke actie om de Kinderboekenweek in te luiden. Maar er was geen verslaggever en fotograaf gekomen.
We hadden voor een andere school gekozen. Twee (of vijf, of negen) scholen met 'start Kinderboekenweek' vinden we te veel voor in de krant.


Maar…
We hebben er wat op bedacht: ijmuidercourant.nl begint een zusje: Velsen.Vandaag.nl. Een doe-het-zelf-site voor én door Velsenaren. Iedereen mag daar zijn of haar nieuws, berichten, verslagen en aankondigingen op plaatsen. Aangevuld met nieuws door de redactie.
U hoeft dus niets meer te missen! U kunt alles vertellen wat u kwijt wilt!


Dus: ruimte voor alle kinderboekenweken van alle basisscholen!

Vanaf vrijdag kan iedereen op de site alles zien en lezen wat bij hem of haar in de buurt gebeurt en staat te gebeuren.
Voor al het nieuws dat jouw IJmuider Courant niet haalt: de aanrijding (met foto) op de hoek van jouw straat. De derde fiets die al gestolen is bij het station. De graffiti en het vandalisme in jouw winkelcentrum. Zet het er zelf op. Burgerjournalisten! Of lees wat anderen er over schrijven.

Ik ben met collega's druk in de weer om Velsen.Vandaag.nl op poten te zetten. We sturen uitnodigingen naar organisaties, instellingen, bewoners- en belangenclubs om hun nieuws te plaatsen.


Eén Velsens wijkplatform reageert als volgt naar zijn leden: 'We zijn uitgenodigd voor Velsen.Vandaag.nl. De bevolking (populatie) mag blijkbaar alles schrijven, zeggen, wat zij denken en vinden (populisme). Vaak ontaardt dit in opportunisme en verlaging van niveau van beschaafdheid. Dit onderwerp wordt een agendapunt voor de onze vergadering. Wijkplatformleden mogen niets namens het platform publiceren.'

Nou zeg. Wat paternalistisch.
Natuurlijk houdt de redactie van de IJmuider Courant in de gaten of iemand er op loopt te schelden. Die knikkeren we er meteen af.

Verder bepaalt u lekker zelf of u uw nieuwtje op Velsen.Vandaag.nl zet. Vrijheid van meningsuiting!

PS: Mister Telstar houdt van Beeckestijn


PS: Wat is de A22?

PS: Cornelis Vreeswijk leeft

24 opmerkingen:

ome Nico zei

ik ben heel benieuwd wat hier van terecht komt? Maar het idee is super, en modern genoeg,een genoegen moet het dus zijn deze aktie van de krant.
En misschien stopt die ergernis van de reageer side IJC eindelijk eens.
Want Fokke dat was echt een aanfluiting 2011 tot 2050 watr een zielkige vertoning die side om er uberhoubt al op te komen,...... laat staan te reageren wat een ramp is dat.en fokke hij moet net zo snel en makkelijk gaan als de jouwe want dat is echt een makkie.
Ik hoop dat er goed en vooral makkelijk gebruik van word gemaakt en dat we als IJmuidenaren een gezonde en vooral leuke reactie,s krijgen.
Ik wacht het eerst even af en zal zien wat er van terecht komt.Maar Fokke kennende zal dat wel mee vallen dus.
ik ben benieuwd .

Fokke Zaagsma zei

Over de reageermogelijkheid.

Mij is verzekerd dat het reageren op Velsen.Vandaag.nl wél gaat werken.

Met de sites van het Noordhollands Dagblad, ook van onze uitgeverij, loopt een proef met een nieuwe methode om te reageren.

Later volgt een andere proef met de sites beneden het Noordzeekanaal, zoals de IJmuider Courant.

Aan alle critici: natuurlijk hebben jullie gelijk. Internet is interactiviteit. Reageren hoort er bij. Hopen dat het snel weer werkt.

Hou vol,
groetjes,
Fokke

Anoniem zei

fokke natuurlijk werkt het
haarlem werkt ook en beverwijk alkmaar enz alleen velsen stond er nog niet bij dus dat werkt ook wat zullen de fotografen hier blij mee zijn zelf foto,s plaatsen en gratis?
Je zal je brood er mee moeten verdienen als fotograaf denk niet dat ze blij zijn

Fokke Zaagsma zei

Fotografen die hun brood verdienen door foto's te maken voor onze krant en ijmuidercourant.nl blijven dat gewoon doen.

Hun foto's blijven we plaatsen. Ze zijn kwalitatief goed. Daar betalen we ook voor.

Maar daarnaast is er voor iedereen Velsen Vandaag. Voor iedereen die gewoon een mooie foto maakt. Of van een ongeluk. Of van een brand.

Stuur ze vanaf vrijdag maar op naar www.velsen.vandaag.nl

(flimpjes kunnen en mogen ook!)

Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

Fokke, klinkt leuk, maar een kind kan zien dat de techniek van de site 100% gelijk is aan die van de YC. De artikelen die nu geplaats worden op velsen.vandaag.nl zijn 100% gelijk aan de site van de YC. Niets mis mee, wel zo efficiënt. Het zal me niets verbazen als de mensen, achter de site hetzelfde zijn als de YC. Dan verander je niets, want dat heeft te maken met beleid en gedrag!

Maar ok, we gaan het beleven. Het heeft er de schijn van dat “derden” al iets geplaatst hebben. De Sherpa’s zijn heel actief, ook hier! Ik ga even reageren, want dit is een leuke actie!

Begint goed. Wil inloggen om te reageren, maar moet opnieuw profiel aanmaken. Kan ik niet mijn tot nu toe gebruikte profielnaam gebruiken: bestaat al? OK, pas mijn naam iets aan.
Kom op een pagina om aan te geven welke regio? Links wat plaatsen, midden een kaartje met plaatsen om te klikken en rechts een dropdownlist. Knap bedacht, drie keer hetzelfde. Heel toevallig iemand die denkt van papier? (sorry) En nu kiezen, appeltje eitje zou je zeggen. Velsen, IJmuiden? Tja, helaas, maar die keuze is er niet. Gaat goed zo! We houden de moed erin.

Kom ik op de YC site wordt ik ineens automatisch ingelogd met mijn Facebookaccount!?!?!? Echt niet! Ik ga geen reclame maken voor de YC en wil zelf bepalen wie en wat ik via facebook binnen laat komen!

Terug naar de zgn. site voor en door Velsenaren. Nou .. reageren … helaas, stop maar. De techniek, ja dezelfde als de website, laat ook jou gewoon in de steek Fokke. Het is wellicht een goed idee, maar ICT, dat is helaas nog steeds niet aan HDC besteed.

En dan heb ik nog niet kunnen ervaren hoe de mod kant geregeld is en of vrijheid van meningsuiting echt gerespecteerd wordt, want het werkt niet.

Of zal deze lezer iets fout doen? ps. ik ben één van de mensen die graag reageren, maar de hoop op de papieren YC en de site al hebben opgegeven. Toch hoop ik echt dat dit een succes gaat worden.

Anoniem zei

Fokke oke dat fotografen betaald moeten worden maar op de website naast yc zien we dan misschien hetzelfde nieuws met foto,s is dat dan niet even dubbeld en filmpjes erbij?

Anoniem zei

Redactie Fokke
Leuk de website doet het ik ga er wat foto,s opzetten met nieuws
gr frits

Anoniem zei

En hoe plaats je nou iets op de site? Zo te zien is het al gelukt bij iemand, maar ik zie nergens een knopje.

Fokke Zaagsma zei

Dag allemaal, zoals al vermeld: pas vrijdag werkt Velsen Vandaag. Dus sommige reageerders hier zijn een beetje te snel. Even geduld nog.

Het onderscheid met IJmuidercourant.nl is dat op Velsen Vandaag iedereen zelf stukken plaatsen. Doe-het-zelf-site.

We willen als redactie ook verschillend nieuws gaan brengen op beide sites, maar: op beide sites moet je door ons goed geïnformeerd worden. Dus je zult af en toe dezelfde berichten lezen.

Fokke

Anoniem zei

Het digitale zusje zou al een andere en betere versie zijn als je weer op het nieuws kunt reageren. Een beetje leven in de brouwerij, zoals vroeger. Minder jounalisten, maar wel genoeg mensen, die al het nieuws gaan controleren op foute reacties, zodat die net als in het verleden worden geweigerd?

Anoniem zei

OEEWAAAHH! Goedemorgen allemaal. Vrijdag, ja het is vrijdag.
TGIF! We kunnen reageren.
...................
.....
Oh nee, toch nog niet. Ik kan nog niet reageren. Even wachten tot 9.00 uur denk ik.

Sommigen er snel bij? Ach valt wel mee toch :-)

We kunnen niet wachten Fokke!

Fokke Zaagsma zei

Hoera hoera hoera:

Er kan gereageerd worden op artikelen op www.velsen.vandaag.nl

Veel plezier en leef je uit!

Goed weekend allemaal,
Fokke

Anoniem zei

Ja hoor, het werkt echt! Reacties meteen geplaatst, zoals het hoort!

Bild am Montag zei

Hoera hoera je kunt reageren... als je bij facebook zit dan. Daar zit ik dus niet. Ik ben veel te verlegen voor zoiets.

Anoniem zei

@BAM ik zit wel op facebook, maar echt niet dat ik daarmee wil reageren! YC gaat zelf maar reclame maken.

Het reageren heeft even gewerkt. Wel pielen door een of ander Disqus accoutn wat ik moest aanmaken. Maar ik zie nu dat reactieknoppen weer weg zijn en ook mijn geplaatste reactie.

Vast opstartprobleempjes.

Fokke Zaagsma zei

Jaaaa - te vroeg gejubeld.

De reageermogelijkheid is inderdaad weer verdwenen. De proef start later voor Velsen Vandaag. Helaas...

Ik laat weten wanneer het weer kan.

(enne... je hoeft volgens die nieuwe methode dus niet te reageren via Facebook. Kan ook via Twitter of nog meer mogelijkheden).

Hou vol,
Fokke

Anoniem zei

Via Facebook ging anders heel goed en zag er mooier uit. Anders gewoon even een account aanmaken speciaal voor de krant.

Maar Fokke, bestaat er nu ook kans dat er nieuws wat hier geplaatst word, soms ook in de krant komt? Of is dat nog niet aan de orde?

Fokke Zaagsma zei

Alles wat wij als journalisten overal oppikken en we bijzonder genoeg vinden om de lezers te vertellen, haalt de krant.

Dus ook hier. Of op Velsen Vandaag. In de snackbar. In het Polderhuis. Noem maar op.

Groetjes,Fokke

Robert Strookman zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Robert Strookman zei

Enkel jammer dat Vandaag.nl een doodlopende straat blijkt, vooral door een verkeerde mindset bij de mensen erachter.

ome Nico zei

laat mij maar gewoon reageren bij fokke blog! en de rest kan de dikke boom in.
Wat een toestanden om een beetje te spelen op deze side! Gemakkelijk dus?
Nu Fokke blog is makkelijk en ja waarom dan zo,n moeilijke side maken als het makkelijk kan? ik zal wel te oud zijn en te achterlijk met me lagere school.
Dus ik geef het op, en zal alleen reageren bij deze blog.
Met Fokke als scheids komt het helemaal goed.

Fokke Zaagsma zei

Robert,

Wat nou 'doodlopende straat'. Heb je al gekeken? Gezien het enthousiasme waarmee Velsenaren in de eerste dagen van het bestaan van de site al artikelen posten, lijkt het eerder een schot in de roos.

Fokke

Anoniem zei

:-) Ha ha, die Fokke. Wat een toon!
Maar je hebt gelijk! Geef het een kans!

Aan de andere kant heeft @Robert alle reden om kritisch te zijn. HDC blinkt tot nu toe niet uit in wonderschone en geslaagde concepten. Zie de huidige site. Compleet kapot gemodereerd, falende techniek en minder goede regie op de inhoud van artikelen.

Je noemt de nieuwe site een schot in de roos. Maar het is geen kunst om bezoekers binnen te halen. De uitdaging zit hem in het behouden. uiteindelijk moet er een goed verdienmodel achter zitten. Die lijn zie ik nog niet met dit, toch ook mooie initiatief. De huidige YC site krijgt straks minder bezoekers, of is het de bedoeling dat de site juist verkeer genereert en hoe verhoudt zich dat tot de betaalde papieren versie die vroeg of laat verdwijnt? Maar ja, dat is (strategisch) beleid. Daar zitten vast een paar ervaren koppen voor bij de YC ;-)

Kortom, ik geef het voordeel van de twijfel en hoop op een leuke tijd op de nieuwe site.

Moet het wel werken natuurlijk, want reageren is nog niet mogelijk :-)

Wel een interessante en spannende ontwikkeling! Dus heel veel succes ermee!

Robert Strookman zei

Beste Fokke,

ik volg het al een paar jaar en heb ik er al wat harde noten over gekraakt. Misschien vind je het leuk om te lezen: http://www.denieuwereporter.nl/2011/07/twijfels-over-hyperlokale-projecten/

Ps. Mijn teneur lijkt negatief maar uiteindelijke hoop ik op een succes.