donderdag 3 november 2011

Lesje staatsinrichting voor raadsleden

Ik houd het boekje 'Eenvoudige Staatsinrichting' omhoog. ,,Wie kent het?'', vraag ik de 33 Velsense gemeenteraadsleden.

Ze werpen elkaar vragende blikken toe. Behalve één: Beryl Dreijer (foto), het zwarte schaap van de VVD.


Zij kent de belangrijkste regel uit het boek: de gemeenteraad is de baas. Burgemeester en wethouders (B en W) zijn het uitvoerende orgaan. Ze mogen wel plannen voordragen aan de raad, maar de raad beslist.

Dreijer is daarom verbaasd, zo las u vandaag in de IJmuider Courant. Er moet bezuinigd worden. Maar wat gebeurt er? B en W zeggen nu waar op moet worden bezuinigd. Niet de gemeenteraad.

Maar juist die hoort te wikken en te wegen en B en W een opdracht te geven om daar en daar op te bezuinigen.
De gemeenteraad van Velsen laat zich de kaas van het brood eten.

De raadsleden vinden het nog goed ook dat B en W hun werk doen. Slaafs volgen ze B en W, zonder eerst te discussiëren over waar op mag worden bezuinigd en waarop niet.


Vanavond, voor de behandeling van de gemeentebegroting 2012, wil Dreijer met de gemeenteraad debatteren over deze vreemde gang van zaken. Ze wil niet alleen dat de gemeenteraad het initiatief weer naar zich toetrekt.

Ze wil verder gaan: de hele Velsense bevolking laten meepraten over waarop moet worden bezuinigd. Dat lijkt me nou weer een onmogelijke klus. Een gemeente moet wel een beetje slagvaardig blijven. De raadsleden zijn volksvertegenwoordigers. Doe wat met dat mandaat.

2 opmerkingen:

Bild am Montag zei

De burgers mee laten beslissen is nou niet echt het orginele vvd geluid. Het geluid wat mevrouw Dreijer ons wel heeft beloofd. Nou ja ons, ik bedoel de vvd kiezer. Het is meer een D66 geluid. Hoe wil Breijer dit trouwens doen? Via het burgerpanel (D66)? Daar zit ik niet in. Via een ronde tafelgesprekken? Daar ga ik waarschijblijk niet heen. We hebben de gemeenteraad niet voor niks gekozen ( vvd geluid ). Dus mevrouw Dreijer, verzin zelf een paar prachtige kerntaken dan wordt U er bij de volgende verkiezingen vast voor beloond, of voor gestraft.

nicolaas zei

BaM de burger mag even ruiken aan het tafereel Politiek als ze je stemmetje nodig zijn. of ben je dat vergeten, Mee praten kan alleen bij Fokke op zijn side ,is me op gevallen.
En dat is eigenlijk triest te noemen.
ik was eigelijk van plan om helemaal niet meer te reageren in deze krant omdat je geschift word naar het geweten van de redactie en je dus geen eigen mening mag of kan vermelden.
Dus BaM ik geef het op,het is niet meer leuk om reactie,s te geven en 3 dagen later of wel of niet te zien.
Dus gegroet beste man en het ga je lekker.