maandag 1 augustus 2011

Mag je klagen over Tata Steel?

Het moet niet gekker worden. Kinderen mogen in België niet meer vrolijk zijn tijdens het spelen. In Den Helder mogen hanen niet meer kraaien. Geeft allemaal te veel herrie.

Wat een onzin. Hanen kraaien, honden blaffen en in IJmuiden schreeuwen de meeuwen. Dat is de natuur. Kinderen hoor je ook. Dat hoort ook zo.


Mensen slaan door. In de Jordaan vonden de Amsterdammers de nieuwe rijke tweeverdieners in hun buurt zeurkousen als ze klaagden over het gebeier van de Westertoren.

En in het verlengde daarvan: als je je in IJmuiden vestigt, weet je dat je onder de rook van de hoogovens woont. En dat je niet moet zeuren als het wel eens stinkt.

Is dat zo? Mag je niet klagen over overlast van Tata Steel? De staalfabriek had de laatste tijd wel erg veel storingen: lees hier, hier, hier en hier.

En wie eens op de Noordzee voer, zag IJmuiden en een stuk van de Heerenduinen bedekt
met een zwarte wazige wolk. Kijk naar de bovenste foto op deze blog van IJmuidenaar Hans Meij.

In hoeverre mag je klagen over Tata Steel? Hoort roet en stank er bij in IJmuiden? Of juist niet? Post het maar bij de reacties hieronder.

PS: Dorpsfeest Santpoort-Noord is begonnen:

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke, als je in Spaarndam gaat wonen, vervolgens gaat klagen over stankoverlast van de palingrokerij en de vervolgens geen vergunning meer krijgt ga je te ver. Zeker als je vervolgens weer gaat verhuizen en Spaarndam verlaat. Als je in IJmuiden woont en je klaagt over stankoverlast van de Hoogovens wordt er gewoon een nieuwe milieuvergunning verstrekt met ruimere normen. Vertel mij nou eens waar het verschil in zit. Mensen klagen meestal niet over Tata om deze weg te krijgen. Daar zijn te veel gezinnen van afhankelijk. Maar streven naar een betere leefomgeving is nog niet zo verkeerd. Zeker als de techniek dit ook mogelijk maakt. Er is dus een wezelijk verschil tussen klagen over stankoverlast of klagen om de leefomstandigheden te verbeteren. Jammer dat veel mensen het verschil niet kennen. Met soms ernstige gevolgen, met name voor vaak kleinere bedrijven.

Anoniem zei

het is niet tata hoor,...maar de richting van de wind!!!!!!


en ik ben gek hahahahiha

Anoniem zei

jazeker wel zeker als het gaat om de gezondheid van ons en onze kinderen.
kijk een tata steel wil verdienen maar niet ten koste van onze gezondheid.

Anoniem zei

Wiens brood men eet wiens taal men spreekt. Of: je bijt niet in de hand die je voedt. De mensen in Tsjernobyl klaagden ook niet want ze verdienden er hun boterham. En in Fukushima ook niet. Het bleken echter dodelijke fabrieken. Een beetje fijnstof kan toch geen kwaad?

nicolaas zei

Ik vraag me wel eens af of al die storingen van de laatste tijd niet komen omdat er steeds maar gehandeld word met deze fabriek? ik bedoel met het investeren in miljeu en overlast.
Er zijn zo veel plekjes verloren gegaan dat er geen ruimte meer is om te knijpen in de afvloeiing ,op de 1000na die er nog uit moeten dan, wat ik denk is natuurlijk maar een flodder in me gedachten maar je gaat wel denken,al die moderne technieken kosten veel geld en geven geen garantie,s op beter, dus van proberen daar komen kindjes van zei mijn moeder altijd ,ik denk dat deze storingen van de laatse tijd komen uit de ervenissen van de vorige gelukzoekers die deze fabriek kochten en door speelden naar het volgende slachtoffer,net als een oude truck,en Ta-Ta wil ook winsten zien dus waar op beknabelt kan gaan ze beknabbelen dat denk ik dus.
En die Provincie leeft dus echt mee met de eigenaars, en kan het klootjes Volk de rambam krijgen. Een mooi artiekeltje over schade,s en ingrijpen in de overlast en de mensen zijn weer zoet voor even. Zou het zo soms kunnen gaan in Noord Holland ?
Maar moet je eens in Belgie of Frankrijk kijken bij de Staalfabrieken Nu dan zijn wij nog heilig met de Ta-Ta. alleen wonen we in IJmuiden en niet bij en andere fabriek,
en we kunnen beter klagen in deze tijd dat is ook weer zo modern tegenwoordig maar toch! het geeft te denken.
En ach we hebben er toch mee leren leven alleen jammer van de mensen die hun Broodje kwijt zijn, Dat is meer "last" dan een beetje stof.
En stof zie je, ruik je, en nucliair niet ,wat zou beter zijn om te kunnen overleven? geef mij dan maar Ta-Ta .

Anoniem zei

Fijnstof klinkt zo onschuldig. Maar je moet eens zien hoeveel fijnstof er na terugkomst van 2 weken vakantie op ons tuinmeubilair ligt: je kunt er je naam in schrijven (wij wonen in IJmuiden). Uiteraard verzamelt dit spul zich ook in onze luchtwegen. Wel erg makkelijk om dan te zeggen dat je niet moet zeuren.

Anoniem zei

Het probleem van een veel hoger gehalte aan fijnstof, dioxine en wat rotzooi dies meer zij, ligt alleen maar aan het feit dat Tata zijn kolen nu uit onder andere zuid-afrika haalt. Uiteraard voor zo min mogelijk geld en daaraan gekoppeld: ook een hele beroerde kwaliteit kolen. Ik heb medelijden met de kolendelvers aldaar, die massaal de pijp uitgaan vanwege het hoge gehalte aan giftige stoffen waaraan zij worden blootgesteld. Ik heb ook medelijden met de mensen uit deze regio die moeten lijden vanwege alle meest smerige gore chemicaliëndampen die uit deze bulk vrij komen bij een beetje zomerse temperatuur (Denk maar aan zomer 2010!) Corus kocht tenminste nog een beetje fatsoenlijk in (onze buurman Engeland)...Tata zit aan de andere kant van de wereld en hun zal het jouw en mijn reet niet oxideren wat hier, of over de rest van de wereld de arbeids/milieu omstandigheden zijn, zolang deze groot investeerders de kassa horen rinkelen zou iedereen die ervoor werkt tevreden moeten zijn!
Ik vind het een prima bedrijf!...Maar graag dan weer onder Europeese vlag...waar ze tenminste nog een klein beetje weet hebben van duurzaam ondernemen!

nicolaas zei

Anoniem@ beter als De Hoogovens weer koninklijk wordt dus Nederlands.
Maar onze verkwisters zien dat niet zo zitten in Den-Haag. Eigenlijk triest dat we al onze bezittingen kwijtraken aan beleggers en gelukzoekers die niks met miljeu hebben dan alleen maar hun eigen miljeu, "de bankrekening" en wat daar zosnel mogenlijk opkomt of bij komt, ongeacht of je nu fijn of grof stof in je longen krijgt,Zal die gasten een rotzorg zijn, Winsten horen nu eenmaal bij de privatisatie driften
.Jammer van zo,n mooi bedrijf dat nu weer aan het aftakelen gaat om straks weer de etalage in te gaan op naar de volgende zakkenvuller. want die hele Hoogovens is al zo vaak doorverkocht dat je de tel kwijt raakt, en dus ook je werkgelegenheid.Jammer hoor,toen geluk nog heel gewoon was hadden heel veel mensen hun broodje aan dat Kanaal.
Nu is het de gelukzoeker die zorgt voor stof en stank en dat als dank!

Anoniem zei

Fijnstof is niet zichtbaar, maar wel zeer schadelijk voor de gezondheid.

Anoniem zei

Beste allen.
Wat kunnen wij doen om TATA te stoppen !
Longklachten welke door de longspecialist bevestigt worden als afkomstig van TATA
Tata is slecht voor onze gezondheid.
Echt niet te geloven dat dit nog genegeerd wordt BAH !!