donderdag 30 juni 2011

De 75 ontzien

Een nieuwe kaalslag zit in de pen voor de bussen door Velsen. Maar buslijn 75 lijkt de dans te ontspringen.

Bus 75, dat wordt over een paar jaar de HOV-lijn. Die beruchte, weet u wel.

Buslijnen weg, vaker overstappen om ergens te komen, langer wachten. Maar bus 75 gaat juist vaker rijden in 2012: vijf keer per uur in plaats van vier keer per uur nu. Als opmaat naar de HOV-status.

Een maand geleden nam ik bus 75. Ik stapte 's morgens in bij het beginpunt: busstation Dennekoplaan-IJmuiden. Ik moest overstappen op de Zuidtangent op station Haarlem. Had ik een minuut of vijf voor.

De 75 kwam tien minuten te laat. ,,Sorry'', zei de chauffeuse, ,,ik vertrok uit de busremise in Velsen-Zuid. De eerste twee bussen die ik pakte, waren kapot.'' Ze hoopte de tijd in te halen.

Bij Plein 1945 wilde een meisje haar OV-chipkaart opladen in de bus. Het oplaadapparaat deed het niet. ,,Alweer niet'', verzuchtte ze.

We stapten uit op het station van Haarlem. Slechts één van
de kastjes om uit te checken deed het. In een lange rij schuifelden we allemaal één deur uit om bij dat ene ding uit te checken.

De Zuidtangent was al vertrokken. Ik kwam
te laat.

Terug pakte ik weer de 75. Toen ik wilde uitstappen, piepte het uitcheckapparaat niet ten teken dat je ben uitgecheckt. Dus ik zwaai er een tweede keer langs en stap in één beweging uit.

Gevolg: weer ingecheckt. Bus rijdt weg.

Laat ze bij Connexxion eerst zorgen dat alle apparatuur het doet voordat ze bezuinigen.

10 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik reis dagelijks met een Connexxion-bus. Van de ruim 300 keer dat ik er gebruik van maak, heb ik ongeveer 10 keer ervaren dat apparatuur het niet deed.

Anoniem zei

"Laat ze bij Connexxion eerst zorgen dat alle apparatuur het doet voordat ze bezuinigen."

Connexxion bezuinigt niet, dat doet de provincie Noord-Holland

nicolaas zei

Soms is een bus handig of kan heel handig zijn!
Een Melkbus,een collectebus,of een koffiebus, en het mooie van een Bus is dat je er ook achter kan rijden.
Dat hele openbare vervoer is een fiasco
je neemt de trein,als het niet regent of waait of sneeuwt,want anders komt die trein niet of heel erg laat.
En de Bus ach als je geluk hebt blijft hij op sommige plekken rijden,andere plekken worden gewoon geschrapt omdat die privatiseringen zoveel geld hebben gekost dat de bussen eruit moeten.
Waar op sommige plekken teveel bussen rijden rijden op andere voor de mensen belangrijke plekken helemaal geen busen meer nee er moet winst worden gemaakt en dat kan natuurlijk niet als oma 1 keer per maand naar de stad moet dus het platte land gaat maar op de trekker van de buurman mee.Dat er veel bussen kapotgaan is ook niet zo gek, Want sommige chauffeurs denken dat ze nikki Lauda heten dus ergo daar kan zo,n bus niet tegen,en dan met al die fijne rotonde,s die helpen die bussen ook niet erg. er wordt eigenlijk best wel veel van zo,n bus gevraagd, snel .optijd en zuinig.En dat kan niet op 1 dag dus.Nee ik neem wel een beschuitbus thuis en kook een eitje.
neem mijn eigen vervoer en kom altijd op tijd,niks geen gestempel of dure kaartjes een beetje benzine dat is alles. Nee ik zie die Bussen scheuren en hobbelen en misselijk makende bewegingen maken,voor mij geen bus dus.
waar zijn die oude NZH bussen toch ? en natuurlijk de gehele NZH daar ging het toch goed? alles wat goed ging is verdwenen of verkocht aan een vooral aan winst denkende organisatie,s die eigenlijk geen idee hebben hoe er vervoerd moet worden veilig en op tijd
Dus geen bus voor mij. Als een bus even te laat komt is het niet zo erg, als hij tevroeg is vertrokken. want dan sta je mooi te wachten op de volgende bus,en die is dan dus te laat gekomen volgens ons dan.
en zo is het balletje weer rond ,en dan dat gedoe met betalen? in zo,n openbaar vervoer apparaat nee het is er niet gezelliger op geworden met al die race bussen om maar op de minuut te rijden Gekkenwerk dus.,

Anoniem zei

Ik rijdt regelamtig met het ov en gebruik al zeker 2 jaar de ov chip. Alleen in het begin was uitchecken soms een probleem. En nu als inchecken niet lukt dan laat de chauffeur in de regel de passagiers 'gratis' reizen. Alleen wat me wel van het hart moet is dat men nogal scheurt met de bussen. Met name over een lege Rijkstraatweg in Haarlem Noord heeft men hier een handje van. Vervolgens moet men stevig in de remmen bij een halte. Dus ik blijf altijd zitten totdat de bus stilstaat

Anoniem zei

Wat een gehuil. Die Zuidtangent rijdt zo vaak dat je ook wel heel krap plant om meteen te laat te komen met de volgende.

Bij het uitchecken zou je ook je ogen kunnen gebruiken in plaats van een artikel te schrijven over een ontbrekend piepje.

Anoniem zei

Heerlijk die Nederlandse negativiteit. Als je graag op tijd wil komen, moet je op tijd vertrekken. Daarnaast, net alsof jullie bij de krant nooit fouten maken?

Fokke Zaagsma zei

Het was heel simpel: ik moest ergens op tijd zijn. Dat kon alleen door die bewuste Zuidtangentbus te pakken. Met de volgende zou ik te laat komen.

Een bus eerder pakken was geen optie: de 75/575 reed gewoon nog niet. Vergeet niet dat alle vroege bussen al zijn wegbezuinigd.

En dat ding hoort gewoon te piepen. Iedereen reageert op dat piepje. Geen piepje=ding is kapot.

Fokke

Anoniem zei

Weer een knap staaltje journalistieke stemmingmakerij.

Ik zit bijna dagelijks in de bus en ik heb zeker de laatste 12 maanden geen problemen meer gehad met de chiplezers in de bus. Toevallig gaat bij onze journalist alles fout.

En als je geen piepje hoort, dan gebruik je je ogen om te controleren of je bent uitgecheckt. Misschien hebben ze er juist om die reden wel een schermpje ingezet.

Maar goed, Fokke heeft wel vaker de neiging de negatieve sentimenten te versterken, dus eigenlijk verbaast het me ook niet.

Als je met OV reist moet je altijd een vertraging incalculeren, dus als je volgende keer weer een met de eerste bus wilt reizen, moet je misschien je afspraak wat beter plannen.

Fokke Zaagsma zei

Ja, da's makkelijk.

Connexxion moet gewoon doen wat het belooft. De spullen moeten werken.

Ik moet er maar rekening mee houden dat van alles kapot is en van alles te laat komt?

Rare redenatie.

Fokke

Anoniem zei

Misschien is ook dit nieuw voor je Fokke, maar een bus die exact op tijd rijdt moet nog uitgevonden worden. Loop niet zo te zaniken en ga wat nuttigs doen.