maandag 14 maart 2011

Een Bataviastad bij Uitgeest

Een Bataviastad bij Uitgeest - willen IJmuidenaren dat? Ik hoor van wel, maar het plan voor zo'n outletcentrum bij Uitgeest valt niet bij iedereen in goede aarde. Bij bijvoorbeeld enkele inwoners van Uitgeest niet. En bij boeren.

Het plan voor outletcentrum plus andere bedrijven (tuincentrum, bouwmarkt), een welnesscentrum (sauna), hotel en kinderopvang moet komen in een weidegebied dat Kagerhoek heet.

Kijk naar het plan dat de initiatiefnemer presenteerde: deel 1, deel 2 en deel 3.

Maar er is een kink in de kabel. Gedeputeerde staten willen niet meewerken, al heeft de wethouder van Uitgeest er vertrouwen in dat ze later toch overstag gaan. Een meerderheid in de gemeenteraad wil daarom met het plan doorgaan.

Of het doorgaat, moet nog blijken. In ieder geval ligt al een heel uitgewerkt plan voor een duurzame energievoorziening klaar. Lees het maar.

Ik zat er bij, de laatste keer dat de gemeenteraad van Uitgeest sprak over Kagerhoek. Wat opviel is dat iedereen het heel belangrijk vond dat de gebieden rond Uitgeest groen en open moesten blijven.

Maar de door de initiatiefnemer beloofde werkgelegenheid voor duizend man (komt die er echt?) vonden enkele partijen toch belangrijker.

Opvallend was de flexibiliteit van de initiatiefnemer voor Kagerhoek: een investeringsmaatschappij.

Zo was de PvdA tegen woningen op het terrein. Oké, die werden meteen geschrapt.

De initiatiefnemer denkt aan een spits hotel (zie tekening op deze blog), even hoog als de lange windmolen langs de A9 bij Heemskerk. Wel wat hoog, vonden raadsleden. Oké, zei de initiatiefnemer: dan kon het hotel best een stuk lager.

En fractievoorzitter Tromp van D66, een tegenstander, had eerder gepleit voor een innovatiecentrum op Kagerhoek. Oké, dat kwam er ook zei de initiatiefnemer: opgenomen in het plan op verzoek van D66.

Maar D66 bleef tegen: groen houden van Kagerhoek was belangrijker. Dat leidde tot een geïrriteerde reactie van de wethouder Linnartz. ,,Wat u vraagt, heeft u gekregen. En toch blijft u tegen. Dat kan ik niet begrijpen.''

D66'er Tromp is inmiddels een privé-anti-campagne Kagerhoek gestart. Lees hier.

PS: Ontploffing in Velsen-Noord! DSM Agro wordt gesloopt. Lees hier meer. En kijk naar de explosie!

Geen opmerkingen: