vrijdag 18 februari 2011

Het nut van de Velsense hondenbelasting

Hondenpoep: al vele jaren hoog scorend in de ergernissenlijst uit de leefbaarheidsmonitor van de gemeente Velsen.

En daar doet de gemeente dan ook wat aan. De hondenbelasting is in Velsen twee keer zo hoog als gemiddeld in Nederland.

Hondenbelasting is in Velsen een doelbelasting. Dat betekent dat de hele opbrengst moet worden gebruikt voor de bestrijding van overlast door honden.

Maar wat doet Velsen precies met het vele geld dat ze int voor het bezit van honden?

De begroting voor 2011 vermeldt slechts dat veel geld naar ’beheer openbare ruimte’ gaat. Maar van de hondenbelasting worden ook de opsporingsambtenaren ingezet die eigenaren van foutpoepende honden mogen bekeuren.

Drie weken geleden vroeg de IJmuider Courant hoeveel boetes deze opsporingsambtenaren (BOA's) eigenlijk hebben uitgeschreven.

Wat gebeurt concreet om de overlast aan te pakken? Hoe wordt dat belastinggeld besteed en met wat voor resultaat? We wachten nog steeds op antwoord. Een tip voor Velsen: neem DNA af van elke hond.

Overigens staat de hondenbelasting steeds meer ter discussie. Diverse gemeenten schaften de belasting al af (lees bijvoorbeeld over Ameland en Olst-Wijhe) of willen het doen (kijk naar Ridderkerk of de Amsterdamse stadsdelen).

Dichterbij is Beverwijk ook bijna de hondenbelasting kwijt. De gemeente wil de hondenbelasting afschaffen om de regeldruk te verminderen.
Burgemeester en wethouders willen nog maar één belasting heffen in plaats van allemaal verschillende. In dat geval betalen ook Beverwijkers zonder hond voor bestrijden van hondenpoep.

Zolang Velsen nog een hondenbelasting heeft, zit er voor de hondenbezitters maar één ding op. Verstop je hond voor de hondeninspecteurs. Weten hoe dat moet? Kijk naar dit filmpje.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

De velsense hondenbezitter heeft ook een opruimplicht, maar als je nergens je zakje met hondenstront kwijt kan ruimt geen enkel mens dit op. Velsen, plaats overal aparte bakken waar je de stront in kwijt kunt!!!! Alleen op die manier kun je de overlast aanpakken, en deel ook gratis poepzakjes uit, bv via nde dierenwinkels.

Judith zei

Is het niet de plicht van elke hondenbezitter om de poep van zijn hond op te ruimen?
Wij ruimen het altijd op en we betalen ook hondenbelasting
Het is toch te gek voor woorden als je het gewoon laat liggen, bah

Anoniem zei

en dan ruim je netjes alles op en ben je op weg om bij de watertoren waar je hond op een stukje land los mag lopen ,komen er 2 BOA.s
aan en die beweren dat 100 meter terug jouw hond heeft gepoept en of je het even wil opruimen tuurlijk wil ik dat MAAR niet al het er al lag en dus van een andere hond is ,resultaat een boete van 200 euro ik vind het niet normaal

Llaregubb zei

En wat te denken van de paardenpoep?
Een paard legt in 1 dag meer weg dan de gemiddelde hond in een maand.
Ook geweldig wanneer je fietst, vooral met nat weer, de pp zit achter je oren als je niet oppast.

Judith zei

Anoniem, dat zou ik echt niet betalen hoor, laat ze dan maar bwijzen dat het van jouw hond was

Anoniem zei

Ik ben er helemaal klaar mee. Als er nog een keer eentje bij mij voor de deur gaat zitten scheiten, is ie mijn!

Bild am Montag zei

Jaap heeft een onderwerp gevonden waar hij zijn oorlog mee kan voortzetten. Erg leuk voor de krant en de lezers. Wat is er in Jaap gevaren dat hij met stront begint te smijten? Hij is al jaren bij de krant weg en opeens kan hij zijn kwaadheid niet meer onderdrukken.Het moet diep zitten. Misschien is de krant vergeten wat aan begeleiding te doen.

Anoniem zei

In de Bellatrixstraat laten heel wat hondenbezitters hun hond poepen op de speelweides voor de flats, terwijl er 100 meter verderop een hondentoilet ligt naast de viskraam (wie verzint er zo'n combi?). De hondenbelasting moet blijven zolang hondenbezitters de rotzooi van hun hond niet opruimen en alle regels aan hun laars lappen. Ik ben niet van plan om hiervoor een algemene belasting te betalen. Ik betaal al genoeg voor anderen...

Bild am Montag zei

Een hond is goud waard. Hondebezitters zouden eigelijk een toelage moeten krijgen.Een hond heeft meer maatschappelijke waarde dan sommige mensen doen veronderstellen. Een hond afdoen als drollenmachine is dom en kortzichtig. Onze politici zijn een stel lafaards. Omdat ze de OZB niet durven te verhogen wentelen ze hun geldhonger af op de hondebezitters.Ik heb geen politicus tijden de verkiezingscampagen horen zeggen dat de hondebelasting met 10% omhoog zou gaan als je op zijn of haar partij stemde. Er is geen enkele rechtvaardiging voor de verhoging.Je kan mij niet wijsmaken dat de hondepolitie de afgelopen jaar 10% duurder is geworden. Of het moet een werkgelegheidsproject zijn die door hondebezitters wordt gefinancierd. Ach ja waarom niet, deze maatschappelijke functie kan een hond er ook nog wel bij hebben.

Anoniem zei

Fokke kennelijk ook een hondenbezitter en enigszins verzuurd zo te lezen. Het feit dat ik via de gemeentebelasting tevens betaal voor de Reinunie wilt toch ook niet zeggen dat ik overal mn vuilniszak mag dumpen ?

Je begint een beetje een linkse jankerd te worden.

Bild am Montag zei

Zuur..? De mensen zonder hond zijn pas zuur. Zie de reactie van Jaap en de scribenten hierboven.

Fokke Zaagsma zei

Hond, geen hond - daar gaat het me helemaal niet om.

Ik wil weten wat de gemeente met al dat geld doet dat ze binnenkrijgt via de hondenbelasting.

Openheid: laat maar zien hoe dat geld besteed is om de overlast van honden te bestrijden.

Fokke

Anoniem zei

Paarden en Katten schijten ook op straat.
Katten van andere mensen schijten in mijn achtertuin. Dat is asociaal. Pak eerst deze "huisdieren"aan voordat je de hond als regionale pispaal neerzet.

Anoniem zei

Hmm... dan maar ook belasting op al die poepende vogels, want die vervuilen mijn auto ;-)
Fokke heeft gelijk. Er is in de gemeente Velsen hondenblasting. Laat dan ook maar zien wat ermee wordt gedaan. En trouwens al dat gezeur over poepende katten. Die begraven hun boodschap netjes. De buurman hier laat zijn hond lekker uit op de speelweide, duidelijk te zien voor iedereen zodat je er gemakkelijk in kunt trappen.

Herman zei

Ik ben hondenbezitter en ben het met een ieder eens dat dit smerig is. Ik wil toch even tegen het anoniempje kwijt die zegt dat katten het begraven, dat dit vaak op de verkeerde plaatsen is. Ik woon tegenover een school, en zie 's-avonds de katten schijten in de zandbak. De volgende dag zitten hier lekker de kleine kinderen in met hun handjes en vervolgens eten zij een broodje. Dan heb ik toch liever dat mijn kind met zijn schoenen in de hondenpoep staat. Maar wat mij nu het meeste aan deze problematiek stoort is het hondenbeleid (ik woon in de velserbroek) is dat als losloop, annex uitlaatplaatsen bijvoorbeeld een middenberm van de weg wordt aangewezen(Zwanebloemplantsoen), of je mag 's-avond langs de Lange Sloot, achter het bedrijventerrein, wat dus geheel onverlicht is. Geeft een veilig gevoel. Ik denk dat de persoon bij de Gemeente Velsen die over het hondenbeleid gaat, een ware hondenhater is. Ik ben van mening dat als er fatsoenlijke hondenplaatsen zouden zijn deze hele problematiek er niet zou zijn.
En ach die BOA's, die zo hun uiterste best doen om het hondenbeleid te handhaven, dit zijn slechts hondenhater en MENSENhaters.

Anoniem zei

Gemeente Velsen snijdt zichzelf in de vingers op deze manier aangezien het zelf een stelletje honden zijn..

Sorry hoor maar ik wordt echt niet goed van de manier waarop ze daar met de inwoners omgaan/communiceren, ik heb af en toe zin om daar 's een paar bakstenen door de ruiten te gooien, dan weet ik teminste waar m'n geld heen gaat.