dinsdag 11 januari 2011

Verstoken van zorg

Ze zijn echt boos, de medewerkers van de Viva Zorggroep uit Velsen-Noord. Er kwamen er al heel wat langs bij de krant.

Gistermiddag zaten ze in het Holiday Inn-hotel in IJmuiden aan Zee. Zo’n 100 medewerkers kregen daar te horen dat er wordt bezuinigd.

Onder meer omdat de gemeente Velsen geen geld meer zou willen geven voor thuiszorg aan mensen met complexe problemen zoals verslavingen of psychische aandoeningen.

Gevolgen voor de thuiszorgers die werken met deze complexe groep en daarom een hoger salaris ontvangen:

1) Vanwege het wegvallen van de ’moeilijke’ cliënten worden de werkzaamheden minder zwaar. De thuiszorgers worden lager ingeschaald en moeten salaris inleveren.

2) De thuiszorger houdt zijn huidige salaris, maar krijgt meer huishoudelijke taken en moet op meer flexibele uren werken. Bij deze optie moet er wel genoeg werk zijn.

Daar zijn ze niet blij mee. Ze protesteren donderdag bij de gemeenteraadsvergadering van Velsen. Een gehoord getal vandaag: er komen maar liefst 1800 (!) Viva-medewerkers.

Maar de gevolgen treffen natuurlijk niet alleen de medewerkers: ook natuurlijk de patiënten. ,,We zijn er niet alleen voor hun zorg, maar zijn ook erg belangrijk voor de sociale contacten’’, zei een Viva-medewerkster vandaag tegen me.

Ze noemt een aantal van tot 300 van deze patiënten in het hele werkgebied, ook in Velsen. En dat is heel veel.

3 opmerkingen:

spekje37 zei

Het is maar net waar de prioriteiten liggen. Een met 8 ton gesubsidieerde schouwburg voor mensen die ook naar Haarlem, Beverwijk, Amsterdam kunnen gaan voor een voorstelling of bezuinigen op voorzieningen voor mensen die de deur niet uit kunnen en hun stem niet kunnen laten horen.
Eitje, toch?

Anoniem zei

@spekje37 je hebt wel een punt als het gaat om kiezen.

In dit geval moet de viva toch echt naar haarzelf kijke. Niet de door management veroorzaakte problemen afwentelen op personeel. Dat is pas laag! De gemeente heeft dit aanbesteed. Viva heeft gezegd dat ze het kunnen voor een x bedrag. Dan moet je niet achteraf roepen, dat je meer hebt geleverd dan werd gevraagd!?

Als ik mijn badkamer voor € 10.000,- laat verbouwen en de aannemer zegt daar doe ik het voor, dan wil ik niet achteraf € 15.000 moeten betalen met als reden,"ik heb meer gedaan dan wat je gevraagd hebt."

@viva management: niet je personeel gebruiken als "menselijk schild". Foei!

Anoniem zei

Fokke je bent weer beter zie ik weer wat nieuws op je blog