dinsdag 18 januari 2011

Sloop je regenpijp!

Stom verbaasd heb ik zitten kijken naar de gemeenteraadsvergadering van afgelopen donderdag.

Zegt wethouder Vennik over de omstreden rioolheffing voor garages: ,,Inderdaad, als je zorgt dat het regenwater gewoon in een grindbak loopt of op straat, en niet in het riool, hoef je de heffing niet te betalen.’’

En dat heeft de gemeente tot nu toe niet bekend gemaakt. Het betekent dat nog meer van de nieuwe heffingen ten onrechte zijn opgelegd. Omdat het water van hun garagedak helemaal niet in het riool stroomt. Hoe ik dat weet? We krijgen heel veel boze reacties binnen van Velsenaren.

De gemeente heeft al in het openbaar excuses gemaakt (lees hier) voor de fouten die ze maakte met de nieuwe belasting. Er zijn vijfhonderd aanslagen ten onrechte opgelegd.

Vennik geeft meteen de oplossing voor alle Velsense garagehouders die met de onverwachte aanslagen zijn geconfronteerd.

Wil je volgend jaar niet weer die aanslag? De oplossing is simpel! Sloop je regenpijp en laat het regenwater lekker over straat lopen. Of in de tuin van de buren.

Ik zou nog verder gaan. Voor je het weet, legt de gemeente ook nog rioolheffing op voor schuurtjes. Dus: vandaag nog die regenpijp van je schuurtje afhakken en alles op straat laten lopen.

Vind je de rioolheffing van je huis te hoog? De oplossing is simpel: sla een stuk uit die regenpijp en laat het in je tuin stromen. Zo voer je alleen nog vuil water af op het riool.

Dat riool wordt dus niet belast met schoon regenwater en dus hoeft de gemeente minder kosten te maken voor het riool.

De gemeente kan maar één conclusie trekken: de rioolheffing voor uw woning moet omlaag. Lijkt me juridisch heel helder. De ideale oplossing voor een lagere belastingaanslag.

Wat ik ook nog even kwijt wil: wat een slechte communicatie van de gemeente. Opeens is daar een eind 2010 een aanslag voor garages, voor rioolheffing, teruggaand tot 2008. Voor een garage moet een Velsenaar evenveel betalen als zijn huis. Je zou maar in een dure villa wonen in Santpoort-Zuid.

Hoe communiceer je zoiets fatsoenlijk als gemeente? In 2008 al laat je weten dat de nieuwe belasting er komt, hoeveel de mensen moeten betalen, dat garage-eigenaren tweederde van de kosten moeten dokken en ze alles kunnen voorkomen door hun regenpijp af te zagen. Eerlijk en oprecht.

Wat zegt de gemeente nu? Iedereen had het kunnen lezen in de financiële bijsluiter bij de gemeentebelastingen. Dat is geen communicatie. Dat is verstoppertje.

(De garages op de foto's staan in de Dennekoplaan en Betelgeuzestraat in IJmuiden)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

We hebben niet eens een regenpijp op de garage!
Ook geen wasbak of iets dergelijks dus ook geen afvoer op het riool.
Woedend ben ik.
Ben niet eens van te voren fatsoenlijk ingelicht!
Amtenaren grrrrr

Anoniem zei

We hebben niet eens een regenpijp op de garage!
Ook geen wasbak of iets dergelijks dus ook geen afvoer op het riool.
Woedend ben ik.
Ben niet eens van te voren fatsoenlijk ingelicht!
Amtenaren grrrrr