woensdag 19 januari 2011

Rookbommen in IJmuiden

Een beladen avond, gisteren in IJmuiden. Telstar speelde tegen NAC voor de beker. Telstar verloor. Zie het enige doelpunt.

Voorafgaand aan de wedstrijd was het onrustig. NAC-supporters kwamen samen in Café IJmuiden. De bus waar ze mee kwamen, lieten ze staan op de Kennemerlaan.

Lopend ging het naar het Tata Steel Stadion in Velsen-Zuid. Op de Zeeweg in IJmuiden sloten andere NAC-supporters zich aan. Er werden fikse rookbommen gegooid: zie de foto’s van Ko van Leeuwen.

De smet op de avond was de vechtpartij in het stadion. Supporters van NAC bleken tussen de Telstar-aanhang te zitten. Hoofd veiligheid van Telstar, Richard de Smit, legt hier uit hoe dat komt. Het was gewoon geen risicowedstrijd, zegt hij.

Telstar-supporters zijn vandaag behoorlijk ontstemd over de rellen. Hoe heeft Telstar dit kunnen laten gebeuren, schrijven ze. Hoe kunnen die NAC-supporters nou tussen de Witte Leeuwen terechtkomen?

Een NAC-supporter vertelt me dat hij gisteravond juist door een Telstar-steward werd geweigerd voor het vak met de NAC-supporters. Hij werd naar het Telstar-vak gestuurd. Reden: het vak van NAC zou vol zitten.

De supporter zei nog dat hij een NAC-sjaal om had en het geen goed idee was om bij Telstar-supporters aan te schuiven, maar het moest van de stewards.

Volgens hem zaten uiteindelijk tien tot twintig NAC-supporters in het Telstarvak. Toen die juichten na het doelpunt, ging het fout.

Er werden uiteindelijk vier aanhoudingen verricht. Vandaag in de krant staat een foto van een man die werd aangehouden op de Zeeweg in IJmuiden (zie foto onder).

Het rare daarvan is: de man is overduidelijk een Feyenoord-supporter. Wat deed die nou in Velsen-Zuid? Mijn bron bij NAC heeft een idee: ,,Een steward vertelde me dat zich onder de Telstar-supporters ruim honderd fanatieke Ajax-fans zaten. Misschien kwam de Feyenoorder ruzie te zoeken.’’

Overigens: er zijn geruchten dat er ook FC Almere -fans in het stadion hebben gezeten: lees hier, hier en hier. De supporters uit Almere zijn van oudsher echt geen vrienden van Telstar.

De foto boven van de ME in actie tijdens Telstar-NAC is van Kees Blokker. De foto onder van de aanhouding op de Zeeweg is van Michel van Bergen.

8 opmerkingen:

Anoniem zei

Die feyenoord supporter komt gewoon uit ijmuiden hoor. Ajax en Feyenoord hebben hier dus geen reet mee te maken....

Fokke Zaagsma zei

Ja, klopt. Vandaag staat in de krant dat de Feyenoord-fan gewoon stond te pinnen op de Lange Nieuwstraat en NAC-leuzen hoorde.

Feyenoord- en NAC-fans zijn geen vrienden, dus schreeuwde hij 'Niks NAC: Feyenoord!' En dat gaf trammelant.

Een ander opvallend detail vandaag in de krant: er zaten dus inderdaad Almere-fans tussen de Telstar-supporters. Bewust om te rellen.

Dat betekent dat Telstar en de politie een foute inschatting hebben gemaakt.

Het was wel degelijk een risicowedstrijd.

Fokke

Anoniem zei

Slecht stukje journalistiek. Jammer dat je keer op keer het plankje misslaat.

Fokke Zaagsma zei

Wel even goed lezen, he.

Fokke

Fokke Zaagsma zei

De supportersvereniging van Telstar heeft het forum met alle kritiek vanmiddag onbereikbaar gemaakt.

Er moet nu eerst worden ingelogd.

Fokke

Anoniem zei

Duidelijk wel een risico wedstrijd.
Nac en feyenoord gaan niet samen. Ajax en feyenoord ook niet. Haarlem en Telstar ook niet. Bij Haarlem kwamen veel feyenoorders.
Alleen dit al moet genoeg zeggen.

Fokke Zaagsma zei

Het forum van de supportersvereniging, met alle kritiek is vandaag weer toegankelijk.

Klik op de link in mijn blog.

Fokke

Telstarfans.nl zei

Fokke, Telstarfans.nl en het bijbehorende forum zijn niet van de Supportersvereniging.