maandag 2 augustus 2010

De botten van een middeleeuwse waakhond

Ze hebben onder meer een kaart uit de zeventiende eeuw en een foto die de RAF nam van IJmuiden in 1945.

De archeologen van Hollandia hebben zich grondig voorbereid op hun werk aan de Lange Nieuwstraat in IJmuiden, de plek waar ooit het postkantoor stond. En ooit, langer geleden, de woonbuurt De Kikvorsch.

Het gebied blijkt al veel en veel langer bewoond. De archeologen vonden een boerderij uit de middeleeuwen, en restanten van een kelder van een boerderij die kort na de middeleeuwen verrees (foto boven).


Drie gevonden waterputten uit verschillende tijden wijzen uit dat er continu werd gewoond.

De waterputten (eentje op de derde foto van boven) werden tot twee meter diep uitgegraven.

Gemeentearcheoloog Wim Bosman laat Tim Hoogendijk een gevonden vijzel zien (tweede foto van boven, Bosman rechts). Bedoeld om graan te malen.

Hoogendijk heeft de vijzel nog niet onder ogen gehad. Lachend wordt het voorwerp even gebruikt als presse-papier op de werktafel.

Het zijn de leuke vondsten voor de archeologen. ,,Je graaft het leven van vroeger op’’, aldus Bosman, ,,maar dan versteend. We vonden ook botten van waarschijnlijk geiten of schapen en van een hond. De botten van de hond zijn van een begraven huisdier. Of van de waakhond van de boerderij.’’

Verderop op het terrein zijn de sporen te zien van twee duinrellen en de paalgaten van een mogelijk bruggetje over een van de stroompjes. Om de boerderij liep een omheining.

Hoogendijk laat de kloostermoppen zien die zijn verwerkt in de muren van de kelder en een waterput (foto onder). Die kloostermoppen stammen uit de dertiende of veertiende eeuw.

De waterputten zijn goed voor veel vondsten. Behalve potscherven kwam een ijzeren hamer naar boven, een bootshaak, hengsel van een emmer en een vishaakje. ,,En de bodem van een forse waterkruik uit 1425’’, weet Bosman. Hoogendijk vond op het terrein nog een spinsteen.

PS: Gisteren een tankbattle in IJmuiden, bij het Bunkermuseum. Radiografisch bestuurbare tanks van hobbyisten reden door de duinen. Kijk hier.


PS: Straatvoetbal van vandaag tijdens Dorpsfeest Santpoort. En een filmpje.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi fokke leuke vakantie gehad
Mooi verhaal van de opgraving ik was erbij bij het begin en heb filmpjes en foto,s gemaakt ze deden wel moeilijk en had ze belooft om niet te plaatsen nu zie ik dat het nu mag de foto is een foto waar ze aan hetzoeken zijn

gr frits

Fokke Zaagsma zei

Hoi Frits,

De archeologen zijn erg bang dat mensen het terrein opgaan en zelf gaan spitten naar oude voorwerpen en zo het hele onderzoek verstoren.

Dat is regelmatig gebeurd. Gemeentearcheoloog Bosman heeft meegemaakt dat na een bericht in de IJmuider Courant er 's nachts mensen op een onderzoeksterrein kwamen en naar oude voorwerpen gingen zoeken.

Hij vraagt daarom altijd of we de archeologische onderzoeken willen stilhouden tot ze worden afgerond.

Fokke

Anoniem zei

Hoi fokke
Dat heeft wim bosman mij ook vertelt en daarom heb ik hem belooft het nog niet te publiceren,vorige week heb ik mooie foto,s en filmpje gemaakt op het terein
Op http://www.youtube.com/watch?v=ba8hiBexX3c
zijn beelden tezien van het straat voetbal