maandag 14 juni 2010

Opgesloten zonder voetbal

En zo zit je als zeer verstokte voetbalfan opgesloten in de rechtbank van Haarlem. Vandaag, vanaf 9 uur tot ruim 16 uur. Met schorsingen, maar niet bedoeld voor dé wedstrijd van vandaag.

De datum voor het proces over de dodelijke steekpartij in de Roerstraat in IJmuiden stond al lang gepland. Voor precies vandaag. Geen ontkomen aan.

In Haarlem lopen er velen in oranje. Eén mevrouw heeft een piepklein Deens vlaggetje op haar wang geschilderd. Bij het Spaarne praten drie meisjes Duits. Ze hebben een oranje T-shirt aan, maar wel zwart-rood-gele guirlandes om. Die durven.

In de rechtbank is de oranjesfeer meteen verdwenen. De jongen van de bewaking die mijn tas door de scanner duwt, baalt ook: ,,Ik dacht: één wedstrijdje missen, dat is niet zo erg. Maar nu de WK-sfeer toeneemt had ik toch liever gekeken. Gelukkig hebben we een radiootje.''

De zitting hervat om 13.30 uur, precies als Nederland aan de wedstrijd begint. Collega's van het Haarlems Dagblad en het ANP zijn er ook, maar die wachten op een vonnis in een andere zaak en zijn dus zo weer weg. Ik niet.

Geen enkel gejuich dringt uit de Haarlemse cafés dringt door tot de rechtszaal.
Rond 16 uur maakt onze rechter een eind aan de onzekerheid. ,,We hebben bericht gekregen dan het 2-0 is geworden'', vertelt ze de aanwezigen. Een man op de tribune zegt dat hij dat niet had willen horen: hij had het 'live' willen zien op de video vanavond. ,,Ach'', zegt de rechter, ,,Denk maar net als de Belgen: in de herhaling kan het altijd anders zijn.''

PS: Las dat er vanmiddag meteen weer een IJmuidense traditie was op de Lange Nieuw: auto wiegen.

Foto's zijn van Frits Houtgraaf van Oranje in IJmuiden.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Er reeds een Duitse auto tussen de feestende jongelui door. Ook die had lef. Het lukte echter alleen onder politiebescherming.

Anoniem zei

Heb niks met lef te maken!
Je rijd gewoon een fuik in,en kan niet meer terug!
Het is gewoon dom van de politie dat ze het niet meteen hadden afgezet.

Anoniem zei

Het is gewoon absurd dat de politie zoveel gedoogt.
Ik zeg gewoon met de knuppel er op in slaan, ze moeten gewoon van andermans spullen afblijven.

Onder het mom van voetbal moet alles maar kunnen in dit land

Een voetbalhater

Anoniem zei

laat ze toch een beetje gek doen ,maar hou het wel leuk,zet de boel af waar tussen ze ff mogen gillen toeteren en juichen !het is maar 1 x in de 4 jaar kom op zeg!!

Anoniem zei

Het is elke 2 jaar (EK en WK)

Anoniem zei

Ondanks de ernst van de zaak, was het wel een rechter met humor.