woensdag 16 juni 2010

Een attractie bij uitstek: Zuidpier

Vandaag een klein berichtje in de IJmuider Courant: de Zuidpier in IJmuiden en Noordpier in Velsen-Noord gaan voor lang tijd dicht.

Dat is nodig voor renovatie. En daar is jarenlang grondig over nagedacht. Al eerder kregen de pieren een onderhoudsbeurt. Zie de bovenste foto, van Rijkswaterstaat.

De Zuidpier werd al aangelegd in de negentiende eeuw. Lees hier en hier alles over de pier.

Hij is geliefd bij vissers. Dagelijks zie je brommertjes rijden, vol vistuig, op weg naar de favoriete stek. En de rust.

Hopend op een mooie vangst. Als die zeehonden, tegenwoordig echt de huisdieren van de pier, de vissers tenminste niet voor zijn.

Jaren geleden maakte ik met een collega een portret van de Zuidpier. We ontdekten dat de wandelaars op de pier uit werkelijk het hele land kwamen. Een geliefde stek.

Het bleek een gigantische toeristische attractie die de gemeente Velsen nooit heeft onderkend. Rijkswaterstaat wel: die plaatste informatieborden en maakte folders. Maar de wandelpromenade die het vroeger was, is de Zuidpier niet meer.

Het is nu de plek om uit te waaien en te vergeten, zoals Kaandorp zingt. Maar het is meer dan dat. Het is een plek om te spelen. Te herdenken en afscheid te nemen. En ook, niet te vergeten: een plek vol gevaar.

De middelste foto is van Niels, de onderste van Cockie.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Cockie:

Mooie foto, die onderste ;-)

Fokke Zaagsma zei

Helemaal mee eens, dank je wel!

Fokke

Fred zei

Mooi blog met mooie foto's! en ik ben het ook voor de volle honderd procent met deze stelling eens!