maandag 1 maart 2010

Achttien jaar wachten op een gymzaal

Lang verwacht, en in principe komt ’ie er: de gymzaal voor Santpoort-Zuid. In ieder geval een heikel punt in het dorp.

Leerlingen van de Brederode Daltonschool moeten al jaren met de bus naar Velserbroek voor hun gymlessen.

Na heel lang politiek gepraat en vele beloftes mag de gymzaal eindelijk worden gebouwd op het zogenaamde Oranjeveldje naast de school.

Het dorp toonde zich al tevreden over het ontwerp van de zaal. Morgen vergadert het wijkplatform Santpoort-Zuid weer over de gymzaal.

Over de gymzaal is veel gepraat en veel geschreven in de IJmuider Courant.

Even in het krantenarchief gekeken: in 1992 verdween de gymzaal voor de Brederode Daltonschool.

Ze gymden tot die tijd om de hoek, bij de toenmalige IJmond MTS. Die verbouwde de ruimte echter tot praktijklokaal.

In 1992 lag er meteen een voorstel van de Brederode Daltonschool bij de gemeente voor de bouw van een gymzaal. En nu zijn we 18 (!) jaar verder… De zaal staat er op z’n vroegst in 2012.

Maar hoe gaat die gymzaal er eigenlijk uitzien? MB Architecten gaf 2 februari een presentatie aan het wijkplatform Santpoort-Zuid. Hierbij de plaatjes. Even op klikken voor groter formaat.

Uit het verslag van 2 februari:

,,Er wordt aangegeven dat 580 m2 de standaardmaat is voor een basisschoolgymzaal. Toch hebben de architecten het voor elkaar gekregen zich aan alle verplichte eisen te houden, maar met slechts 500 m2.''

,,Kijkend naar de plattegrond van de gymzaal stelt de vierhoek de gymzaal voor. In de driehoek zitten de andere functies zoals berging en kleedzalen.''

,,De hemelwaterafvoer zal binnendoor lopen waardoor het voor kinderen velen malen moeilijker wordt het dak te beklimmen. Door de schuine daken zullen ballen ook minder vaak op het dak blijven liggen.’’

PS1: Hond gered die van de pier viel.

PS2: Het gaat echt gebeuren: spitsstroken op de A9 bij Velsen!

1 opmerking:

Anoniem zei

1. Ik zou eerst eens even nagaan wat volgens de verordening onderwijshuisvesting het oppervlak van een gymzaal in het basisonderwijs moet zijn.
2. Inpandige hemelwaterafvoeren? alleen maar ellende met condensatie in het gebouw. EN met verstoppingen. Plaats de hwa's aan de buitenzijde van het gebouw,uitsparing in de buitenmuur, rechthoekige hwa's. Geen klimmerij.