maandag 15 februari 2010

Operatie Vula

Het was donderdag twintig jaar geleden dat Nelson Mandela werd vrijgelaten.

Een grote rol daarbij speelde Conny Braam (foto) uit IJmuiden.

Ze leidde indertijd vanuit Nederland een ondergrondse verzetsorganisatie tegen het apartheidsbewind. 'Zuid-Afrika was mijn Tweede Wereldoorlog', zei Braam.

Donderdag bracht Andere Tijden een prachtige documentaire over het verzetswerk van Braam.

Operatie Vula was de codenaam. Braam schreef er haar eerste boek over.

De operatie moest zorgen dat leden van het ANC onopgemerkt naar Zuid-Afrika konden terugkeren om leiding te geven aan het verzet.

Niet alleen Braam was er bij betrokken.
Nederlandse grimeurs, pruikenmakers, bekende acteurs en andere theatermensen zorgden voor vermommingen en trainden ze een complete gedaanteverwisseling aan te nemen. Een van hen was de bekende acteur Han Romer. Lees hier zijn verhaal.

Een stewardess van de KLM werkte als koerier. Een computerspecialist van Philips hielp met een topmodel handcomputer een beveiligd communicatienetwerk tot stand te brengen, waarmee zelfs gecommuniceerd werd met de gevangen genomen Mandela. Maar ook 'gewone' Nederlanders deden mee.

Braam in een interview uit 1992: ,,Het algemeen bestuur van het ANC had in 1985 besloten tot de Operatie Vula. Niet meer dan vijf mensen waren ervan op de hoogte. Mij werd gevraagd om ANC-leden te helpen aan perfecte vermommingen en te zorgen voor onderduikadressen in Zuid-Afrika en de frontlijnstaten.''

Dat het werk van Braam en haar mensen gevaarlijk was, bleek in september 1987. Er werd een aanslag op haar gepleegd. Haar kleding bleek te zijn behandeld met gif, waardoor ze ’buitengewoon ziek’ werd.

Donderdag heeft Andere Tijden weer een uitzending met een IJmuidens tintje: over de walvisvaart.

1 opmerking:

Adriana Stuijt zei

Deze vrouw wordt als een heldin opgehemeld. Haar acties hebben echter de dood en verminkingen veroorzaakt van honderden zwarte Zuid-Afrikanen. Ik heb geweld nog nooit als een oplossing gezien om politeke doelwitten te bereiken. De De Klerk-regering werd niet door dit soort geweld bewogen om het systeem van apartheid VRIJWILLIG te beƫindigen in 1994. De Afrikaners zelf waren al lang zelf bezig om het af te takelen. Ik vind dat deze vrouw misdaden tegen de mensheid heeft begaan. Mijn heldin is ze niet en zal ze nooit zijn. En er groeide sedert 1994 een reusachtig-gewelddadige maatschappij op in Zuid-Afrika - die ontstond onder de ANC-regering omdat haar leiders alleen met geweld opgroeiden en nu nog alleen geweld als de 'oplossing' zien waarmee ze hun doelwitten kunnen bereiken. Zuid-Afrika is nu de meest gewelddadige maatschappij ter wereld omdat hun leiderschap zo gewelddadig blijft. Elk probleem in de townships wordt ook nog steeds met geweld 'opgelost'. Connie kan echt trots zijn op haar handwerk.