dinsdag 16 februari 2010

Carnaval in Velsen

Het kan hoor, carnaval ver boven de rivieren. De IJmuidense Schollekoppen vieren al jaren grote carnavalsfeesten in IJmuiden.

Ik herinner me hoe ik in 2002 op een avond Café IJmuiden binnenstapte. Een stukje uit het artikel van toen:

,,Zaterdagavond, elf over tien. Een man die een Hema-worst boven zijn hoofd houdt, loopt dansend door Café IJmuiden aan de Willem Barendszstraat. Prins Peter van de IJmuidense carnavalsvereniging De Schollekoppen is zojuist ’afgegaan’, zoals dat in carnavalstermen heet. Traditioneel wordt een carnavalsprins voor schut gezet als hij aftreedt. Voor Prins Peter betekent dat: met een worst boven z’n hoofd lopen.''

Vanmiddag opnieuw een carnavalsbelevenis. Op de Rozenbeek in Velserbroek. Daar vieren de kinderen en leraren al twintig jaar carnaval (zie de foto's uit 2007).

De foto's op de blog zijn van groep zes van vandaag. Met de 10-jarige Michael Jackson die tijdens het spijkerpoepen uit zijn broek is gescheurd. Grote scheur in het kruis. Pak is gehuurd, vertelt het jongetje.


Een juf zei: de knop moet wel even om als je meteen om halfnegen begint met polonaiselopen. Ik kan met dat als Fries, journalistiek studerend in Tilburg, wel herinneren. Advies: je gewoon in het feestgedruis laten meesleuren. Best gezellig.

PS1: Beach Inn heeft een nieuw uiterlijk. Hier filmpjes om het te zien: filmpje één en filmpje twee.

PS2: Als een donderslag aan heldere hemel trekken de IJmuidense winkeliers hun steun in aan de koopgoot. Terwijl Multi Vastgoed tegenover Vastgoedmarkt verklaart net op zoek te zijn naar publiekstrekkers.

Geen opmerkingen: