maandag 9 november 2009

Persvrijheid

Ach Wilfred, oud-collega van de IJmuider Courant: het is zo herkenbaar. Lees de blog van Wilfred Simons over overheidsvoorlichters.

Een overheidsorgaan is wat anders dan een bedrijf. Onze overheid hoort zich dienstbaar op te stellen richting de inwoners. Transparant te zijn. Dat hoort bij een democratie. Controleer de gekozene.

Het gaat verder dan wat Wilfred signaleert. Ik merk ook steeds vaker een belemmering door overheidsorganisaties om aan informatie te komen.

Neem bijvoorbeeld de A208. Een tijdje terug belde ik BAM Wegen. Zij doen de klus, en zij maken de omleidingsroutes. Daar was ik weer nieuwsgierig naar. Maar zegt BAM Wegen: ,,Ik mag u niks zeggen. Dat heb ik contractueel met de provincie vastgelegd. De provincie Noord-Holland voert het woord.''

Nog een voorbeeld. Ik schrijf over de swaffelpalen aan de Kromhoutstraat in IJmuiden. Een uniek concept, dus ik wil weten: zijn ze mogelijk. Ik bel de bedenker van de palen: Bureau SLA. Aardige mensen daar, hoor, maar: ,,Ik mag u niks zeggen. De gemeente Velsen mag alleen het woord voeren.''

Gemeente en provincie leggen bedrijven op niet te praten met journalisten. Ik noem dat aantasting van persvrijheid.

7 opmerkingen:

Anoniem zei

En wat weerhoudt de columnist ervan de gemeente te bellen? Dit is toch niet einde verhaal over de palen? Acceptatie? Laat een journalist zich op deze manier afschepen?

Anoniem zei

Op die manier krijg je natuurlijk wel de info via één kanaal en kunnen er dus ook geen misverstanden ontstaan omdat verschillende partijen verschillende verhalen vertellen.
Wel zo duidelijk lijkt me. Dus Fokke, gewoon even de gemeente bellen.

En oja, je persoonlijke ergernissen hoeven niet in de krant hoor.

Fokke Zaagsma zei

Via één kanaal?

Een belachelijk idee. Ik wil mijn informatie van alle kanten krijgen, van alle bronnen, van de voors en de tegens.

Zo kan ik het beste een zo objectief mogelijk verhaal schrijven.

Ik wil mijn informatie zo dicht mogelijk bij de bron halen, dus zonder ruis of interpretaties van voorlichters. Dat geeft de beste informatie.

En de ruis is er. Voorlichters zijn geen voorlichters meer, maar public relations-mensen.

Het doel is niet meer objectief informatie doorsluizen, maar een beeld scheppen dat goed uitpakt voor hun organisatie. Iets verkopen. Ik merk dat dat bijvoorbeeld gebeurt bij de gemeente, provincie en Rijkswaterstaat.

En dit is een persoonlijke ergernis, inderdaad. Maar wel eentje waar u als lezer van de krant direct mee te maken heeft. U wilt toch de beste informatie lezen in de krant?

Fokke

Anoniem zei

Fokke, Op je blog mag je van mij ook je persoonlijke ergenissen plaatsen. Een journalist is niet iemand die alleen verhaaltje schrijft, maar iemand die informatie verzameld en publiceert, zaken ter discussie stelt en kritisch blijft. Anders kunnen die PR mensen net zo goed zelf een verhaaltje schrijven en aan de krant geven. En iedereen buigt maar mee.

Anoniem zei

Ik geef je groot gelijk, van meerdere kanten is de overheid bezig om zichzelf af te schermen. Hun houding is nu echt als een gesloten doos die af en toe eens opengaat en dan krijg je summier iets te horen over wat ze willen doen of niet willen doen. Overheidsdienste horen transparant te zijn. Het lijkt er wel op dat de overheid zo min mogelijk berichten vrij willen geven zodat burgers niet meer de kans krijgen om een eventueel een bezwaarschrift kan in dienen als dat nodig is.
Democratie wil zeggen dat je overal je informatie moet kunnen opvragen en dat men vrij is om te praten over wat men doet of wil gaan doen.

Anoniem zei

Fokke, als je je informatie zo dicht mogelijk bij de bron wilt halen, kom je toch bij de opdrachtgever uit. In dit geval dus de gemeente.

Fokke Zaagsma zei

Nee. Er zijn bronnen die dichter bij staan.

Als er een verkeersplan voor de A208 wordt gemaakt, wil ik van de man die het maakt (van BAM Wegen) horen wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn.

Hij is de man die er verstand van heeft. Niet een tussenpersoon bij de gemeente.

En dan het grootste bezwaar, zoals je leest in de blog van Wilfred: de tendens is dat overheden informatie vertekenen. Gunstig voor hen laten uitkomen. Dat is jammer, want ik wil objectieve informatie.

Fokke