woensdag 4 november 2009

Klassenjustitie

Vandaag een verhaal in de krant over leerlingen van het Technisch College Velsen in IJmuiden die een rechtszaak naspelen.

Het is een onderdeel van het project klassenjustitie van Madeleen Wesseling. Op 20 november geeft daarom de spijbelrechter (lees hier en hier) een gastcollege op de school. Vier klassen volgen het project om meer over politie, justitie en strafrecht te leren.

Wesseling geeft het project niet alleen op het Technisch College. Ook drie andere Velsense scholen doen mee: het Felisenum in Velsen-Zuid, Vellesan College in IJmuiden en Tender College in IJmuiden.

Maandag ging ze met een groep havo'ers van het Vellesan naar de rechtbank in Haarlem. Ze volgden een drugszaak. ,,De leerlingen maken daarover een vonnis en bespreken dit over een paar weken met een strafrechter uit Haarlem. Ook krijgen zij een gastcollege van advocate mr. N. Cuvelier'', mailt Wessling. Cuvelier is bekend als de advocate van de Hells Angels.

Voor mijn vak bezoek ik met enige regelmaat strafzaken. Het is leerzaam. Vooraf wacht je bij de zittingszaal, waar ook regelmatig de verdachten met hun advocaat rondhangen. Je zit dan naast elkaar, vaak in een ongemakkelijke stilte.

Niet altijd. Ik herinner me als student journalistiek een gezellig gesprek met een man in de rechtbank van Breda, die even later de pedofiel bleek te zijn in de zaak waarvan ik verslag kan maken.

Je ziet in een rechtszaal wat je kan overkomen als je wordt opgepakt.

Je leert de consequenties in te zien van daden.
Je beleeft direct de menselijke kant van een drama, voelt de emoties van verdachte als van het slachtoffer.
Je merkt de moeilijke afweging die rechters soms moeten maken.

Het is leerzaam. Eigenlijk zou iedereen eens een zitting moeten bijwonen. U kunt er gewoon naartoe gaan. Rechtszittingen in Nederland zijn openbaar. Of ga zaterdag naar de open dag. Kijk hier voor het programma in Haarlem.

Geen opmerkingen: