vrijdag 11 september 2009

Groot Helmduin: Druk op de raad

Burgemeester en wethouders van Velsen zijn er in geslaagd om alle belangrijke maatschappelijke partners in één klap tegen zich in het harnas te jagen. Hoe? Door te stoppen met het IJmuidense nieuwbouwproject Groot Helmduin. (lees hier, hier en hier).

Het leek zo in kannen en kruiken, zeker na de onvoorstelbare plotselinge ontdekking van een tekort van 4,7 miljoen. Er kwam een oplossing omdat de wooncorporaties Woningbedrijf Velsen en Kennemerhave wilden meebetalen aan het gat van de overheid. Dat is al bijzonder genoeg. Er ontstond echter al snel onenigheid omdat B en W wilden dat de corporaties het gat van de gemeente voor een heel groot deel moesten dichten. Dat liep op van 4,7 naar maar liefst… 6,9 miljoen twee jaar later.

B en W wilden hoe dan ook de multifunctionele accomodatie met daarin scholen, kinderopvang, sporthal, buurthuis, peuterspeelzalen en wijksteunpunt voor ouderen. En alle betrokken partijen roemen de goede samenwerking om dat samen voor elkaar te krijgen.

Nu B en W de stekker er onverwacht uittrekken zijn die partijen boos: het bestuur van de bijzondere basisscholen, Kennemerhave en Woningbedrijf Velsen, Stichting Welzijn Velsen, wijkplatform Zee- en Duinwijk, de SKON (kinderopvang) en Zorgbalans (wijksteunpunten). Niet de minste gesprekspartners voor de gemeente.

Waar gaat het om? B en W zeggen dat de parkeergarage in Groot Helmduin te duur wordt. Dat komt door de eisen die ze zichzelf oplegt. Vorig jaar lieten Woningbedrijf Velsen, Kennemerhave en AWV Eigen Haard al weten dat die eisen voor grote problemen zorgden bij hun nieuwbouwprojecten.

Want de gemeente zegt dat parkeren op eigen terrein moet. Dat betekent de bouw van dure parkeergarages. Huurders moeten daarvoor betalen. Dat doen ze niet; ze gaan in de buurt parkeren. Maar de gemeente wil geen betaald parkeren in wijken invoeren om ze de parkeergarages in te dwingen. Waardoor parkeergarages voor de corporaties onbetaalbaar worden.

Tegen hetzelfde probleem lopen B en W aan nu ze zelf een parkeergarage op Groot Helmduin moeten maken. De corporaties zijn kwaad. B en W weten vooraf van de eigen parkeereisen, en moet ze dan ook toepassen.

Gelukkig beslissen niet B en W, maar beslist de gemeenteraad over Groot Helmduin. De druk op de raad wordt door de partijen opgevoerd.

Woningbedrijf Velsen en Kennemerhave weigeren voortaan voor hun nieuwbouwplannen nog langer de gemeentelijke parkeereisen te hanteren. Dat gaat enorme stagnatie betekenen voor projecten als de Keetbergflat en Lange Nieuwstraat.

Dat is pas pressie op de raadsleden. Meegaan met B en W betekent dat enorme problemen ontstaan bij de broodnodige vernieuwing van de IJmuidense huurwoningen. Sterkte gewenst.

1 opmerking:

Anoniem zei

Op zich is de verplichting om parkeergelegenheid aan te brengen op eigen terrein toch juist een goede zaak? Anders worden de omwonende opgescheept met een giga parkeerprobleem in de buurt. Ik begrijp ook wel dat parkeerplaatsen voor woningbouwbedrijven geen inkomsten opbrengen, maar het kan toch niet zijn wel de lusten maar niet de lasten.