maandag 14 september 2009

Een ietwat duister verhaal

Toen hij in mei dit jaar werd gebeld over een gevonden geheimzinnige tunnel in het IJmuidense havengebied, maakte zijn hart geen jongensachtig sprongetje op opwinding.

,,Ik dacht meteen realistisch: die zou wel bij een fabriek horen’’, zegt Frits van der Veldt van de gemeentelijke afdeling monumentenzorg.

Verhalen over geheime tunnels in Velsen zijn er genoeg.

,,Toen ik als ambtenaar nog kantoor hield in landhuis Velserbeek in Velsen-Zuid , ging het verhaal over een geheime tunnel tussen landhuis Waterland en Oud-Velsen’’, herinnert Van der Veldt zich.

Van der Veldt speurde naar de herkomst van de tunnel aan de Loggerstraat. ,,Maar het verhaal blijft ietwat duister’’, zegt hij. Er moet een viswerkeringsfabriek (puffabriek) hebben gestaan. In de jaren zestig vond een stofontploffing plaats waarbij een machinist omkwam en brand uitbrak.

Hij nam een kijkje bij de waterkant en ontdekte onder een steiger het restant van een goot. ,,Het lijkt er op dat de tunnel gediend heeft om visafval af te voeren naar de Haringhaven’’, denkt hij.

Op de site van de krant voegt iemand vrijdag toe dat er net zo’n tunnel loopt onder een pand vlakbij deze tunnel:

,,Onder het oude vrieshuis in de Middenhavenstraat (ingang) achterkant Industriestraat, zit ook zo’n rare kelder met afgesloten gang... misschien staat het wel in verbinding met elkaar??’’

Wie weet.

Verrassingen zijn niet uitgesloten, weet ook Van der Veldt. Hij haalt landhuis Velserbeek weer aan. Toen de ambtenaren vertrokken en Tanger advocaten er in trok, werd het witte huis opgeknapt.

,,De hoeken van de statige kamers waren rond. Tijdens de restauratie vonden ze in zo’n hoek bleek een verborgen deur. Vrouwen konden zo stiekem in de mannenkamer konden komen. Jaren en jaren hebben we door die kamers gelopen. Niemand heeft die deur ooit opgemerkt.’’

Niets over het grootste sportevenement van Velsen op de site van de krant, dus hier wat belevenissen:

PS: Wat de krant vandaag niet haalde:
- Brandweersurfplank gevonden

1 opmerking:

Anoniem zei

Fokke weer mooie platen met tekst erbij,prinsjesdag 2009 ziet er ook
voor de dagbladen er niet gunstig uit of hebben we het mis.