dinsdag 23 juni 2009

Terug op het oude nest

Alexander Kluit keert min of meer terug op het oude nest. Als 33-jarige kreeg hij in 1999 de leiding over het Holiday Inn-hotel in IJmuiden aan Zee. Hij bouwde dat letterlijk uit het niets op.

Kluit vertrok naar Soestduinen, waar hij het goed deed, en belandde uiteindelijk bij Apollo Hotels. Nu neemt hij met die keten het Holiday Inn weer over. En daar is hij blij mee. Lees maar hier en hier.

Ik interviewde Kluit bij zijn afscheid van het IJmuidense hotel. Die foto boven is toen gemaakt. IJmuiden had zo zijn eigen problemen, ondervond hij. Schijtende meeuwen, bijvoorbeeld.

Kluit deed zijn stinkende best om van het hotel een succes te maken, wat ook ruimschoots lukte. ,,Normaal heb je een aanloopperiode om uit de kosten te komen. Maar in IJmuiden hebben we geen enkele maand rood geschreven. Dat is uitzonderlijk. Daar ben ik heel trots op’’, zei hij.

In het afscheidsinterview haalde hij ook uit. Uit het interview van 2006:

'De horeca op de Kennemerboulevard heeft geen uitstraling. Het stoort hem. ,,Je moet zorgen dat het er fantastisch uitziet. Ik besteed duizend euro per maand aan bloemen in het hotel. Sommige ondernemers hier modderen maar aan. Met containers voor je voordeur geef je geen juist beeld." Af en toe een braderie, schampert Kluit. ,,Het probleem is: er is geen samenwerking. Er gaan er maar een paar mee in mijn ambitie: Yvonne Lubbers van de camping, Gerlof Funke K├╝pper van de jachthaven, Rick Slabbers van evenementenbureau PBN. Die hebben die drive."'

Zou er veel zijn veranderd?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Toen al sloeg hij de spijker op z'n kop. Ik hoop dat z'n terugkeer hier verbetering in zal gaan brengen.
Ik vrees met grote vrezen.......

Anoniem zei

Net op tijd misschien om alsnog iets van het strandtoerisme te maken, samen met de nieuwe burgemeester? Ze zijn tenslotte bijna even oud. Jong en ambitieus, geen onbekenden in de regio, wat wil een gemeente nog meer?