maandag 4 mei 2009

Mooie stilte

Onderweg naar het Monument voor de Gevallenen in IJmuiden wapperen veel vlaggen halfstok. Zoals op de Planetenweg (foto boven).

De laatste generatie die de Tweede Wereldoorlog meemaakte sterft nu uit, maar de oorlog lijkt niet vergeten. Ook in Velsen niet.

Ik bezocht vanavond onder meer de bijeenkomst van het Velsense 4 en 5 mei-comité in het stadhuis. Er werden voor ruim negentig mensen (volle bak) toespraken gehouden, er werd harp gespeeld en er werd een gedicht voorgedragen.

Dat laatste deed de 13-jarige Thom Stolk van het Vellesan College uit IJmuiden. Zijn gedicht heet Vrede.

,,Is het waar
Zou het zo zijn
Dagenlang kou en verdriet
Is er nou eindelijk zonneschijn
Is dat kruis nou eindelijk weg
Dat kruis van haat en oorlog
Zou er dan eindelijk vrede zijn?’’

Na afloop loopt Thom langs Velsens burgemeester Peter Cammaert. Die geeft hem een stevige hand. Goed gedaan.

Bij het monument op het plein worden ruim 25 kransen gelegd (foto midden). Zeekadetten vormen een erehaagje.

Grappig: als de stoet zich in beweging zet voor een wandeling naar het oorlogsmonument op Westerveld in Driehuis, beginnen de toeschouwers een rondje te lopen om het monument. Alsof op ze op een draaimolen stappen. De kransen worden van commentaar voorzien.

Als ik op weg ben naar Westerveld, is het druk bij het IJspaleis. Het is zeven minuten voor acht. Twee jongens hangen op een bankje. Aan de Driehuizerkerkweg wordt nog getafeltennist.

Op de begraafplaats passeer ik de kransen bij de oorloggraven. Drie mannen en een vrouw staan erbij op wacht.

Bij het monument sluit ik achter aan bij de honderden Velsenaren. Ook veel kinderen, veel met bloemen om bij het monument te leggen (foto onder).

Als de twee minuten stilte vallen, beiert de klok van de Engelmunduskerk in Driehuis.
Vogels kwetteren tussen de bloesem in de bomen. Een mooie stilte. Het Wilhelmus geeft kippenvel. Veel mensen zingen mee.

4 opmerkingen:

Rolstoel zei

Mooi geschreven....

Anoniem zei

Hoi fokke mooie tekst bij je schrijven van doden herdenking,op www.nieuwsblad ijmuiden staan ook mooie foto,s en filmpjes ,het was gistern een mooie gedachte aan vele
die vielen in de tweede wereld oorlog

gr frits

Klaas (Nick) Strooker zei

Hallo Fokke,

het was inderdaad weer een indrukwekkende herdenking.

Omdat jij vele lezers hebt, en daaronder zullen ook veel bezoekers van de herdenking zijn, ben ik zo vrij om hier een links naar mijn foto's te plaatsen.

Mocht je bezwaar hebben dan hal je mijn reactie maar weg.http://picasaweb.google.nl/N.Strooker/Herdenkng040509

Anoniem zei

Ik was ook bij de herdenking en de bijeenkomst in de burgerzaal. Met mij vonden nogal wat mensen het een beetje koude bedoeling. De speeches hebben op geen enkel moment gerefereerd aan de verschrikkelijke aanslag tijdens onze nationale feestdag. De slachtoffers die daar zijn gevallen hadden op zijn minst wel even herdacht mogen worden. Het gebrabbel over tolerantie klinkt aardig maar is zo abstract en zo voorgeschreven door het nationaal comité, dat een persoonlijk woord van de burgemeester zeer gemist werd. Waarom kan burgemeester Cohen het wel en waarom de onze niet?