woensdag 6 mei 2009

De vos is terug

Vossen zijn een vertrouwd beeld in Velsen.

Kijk naar een vos vorig jaar in Velsen-Noord,
naar eentje in 2007 bij de pont in Velsen-Zuid,
een vos vorig jaar in het IJmuidense havengebied
en een vos vorig jaar bij de IJmondhaven in IJmuiden.

Er zwom er dit jaar zelfs een naar Forteiland bij IJmuiden. Joeg op de konijnen. Liep zelfs binnen in het fort. De fortwachter was hem opeens kwijt en vond later zijn geraamte onder een stuk bunker.


Iemand vertelde me laatst dat ze vroeger in de Orionflat in IJmuiden woonde. Haar vosverhaal: ze kwam 's avonds thuis, stapte de hal in bij de liften en zag zo een vos uit de hal naar buiten schieten. Ze schrok zich wezenloos.

In 2007 waren er niet zoveel in IJmuiden.

Zomer vorig jaar waren de vossen echter terug. Bijvoorbeeld op het IJmuiderstrand.


Strandhuisjesvereniging De Zeemeeuwen zette de vos op de agenda van de vergadering van juli 2008. Een strandhuisjebewoner zegt dat zijn kinderen niet meer naar het strand durven. Uit de notulen:

,,De voorzitter vraagt nogmaals vriendelijk doch dringend de vossen (inmiddels vijf) niet meer te voeren en vuilnisbakken met etensafval 's avonds binnen te zetten. De vossen brengen ziektes mee en we willen niet dat de kinderen gebeten worden. Het blijven wilde dieren. De vereniging heeft diverse instanties benaderd. Echter er valt niets aan te doen dan de dieren niet te voederen.''

Vandaag de dag lopen ze steeds vaker door de straten van IJmuiden-Zeewijk. Sinds die prachtige foto van de moedervos bij het strand van IJmuidenaar Olaf Kraak zorgen vossen weer voor ophef. Ze zorgen voor overlast op het strand.

Vanmorgen sprak ik met camping De Duindoorn in IJmuiden aan Zee. ,,Ze zijn weer terug'', verzucht eigenaar Yvonne Lubbers. ,,We hebben echt last van ze. Vossen slepen van alles mee, zoals vuilniszakken. Je zou ze moeten schieten, maar dat mag niet.''

Oud-boswachter Joop Doornbosch uit Driehuis waarschuwt in de krant van vandaag voor de gevaarlijke vossenlintworm, waaraan je zelfs dood kan gaan.

Maar in deze informatiefolder lees je: 'De kans op besmetting is zeer klein. Ingrijpen in de vossenpopulatie zal het risico niet noemenswaardig verkleinen'.

2 opmerkingen:

Toeschouwer zei

Ja fokke, waar een klein berichtje wel niet to kan leiden. En dat terwijl je met een klein onderzoekje een hoop onduidelijkheid had kunnen voorkomen. Sommige collega's kunnen nog een hoop van je leren :-)

Fokke Zaagsma zei

Ik kreeg nog deze reactie van een strandhuisjesbewoner:

,,Hallo Fokke
Graag wil ik reageren op de vossen bij en op het strand. Iedere dag worden ze gesignaleerd, ze gooien vuilnisbakken om en vreten ze leeg.
Bij mijn buren zijn ze binnen geweest, er was visite geweest nadat ze wegwaren deden ze de deuren open om te luchten.
Opeens stond Reinier de vos in de keuken hij werd weggejaagd liep om en aan de voorzijde er weer in.
Gisteravond liepen twee bewoners naar het strand toe en werden achtervolgd door drie vossen een angstig idee.
Vele vrouwen durven nu al niet s,avonds hun huisje meer uit. Wij houden ons hart vast met kinderen, moet er eerst wat gebeuren.
Ook vinden we kleine hoopjes ontlasting van Reinier, gevaarlijk voor spelende kinderen
Ik hoop het niet, maar krijg wel steeds meer klachten. Misschien wil je hieraan aandacht besteden."