zondag 24 mei 2009

De burgemeester bekent

Ik kwam onze burgemeester, Peter Cammaert, zaterdagmiddag tegen in Beverwijk. Druk folderend voor zijn plek in het Europees Parlement.

Ook zijn vrouw deelde folders uit, en Fons Koopman. Ik wees ze nog even aan waar collega en bijna-burgemeester Bart Boele woont (viermaal-b-status). Konden ze hem ook een foldertje konden brengen.

Cammaert zei: ,,Nu staan we in Beverwijk en vanmiddag in Haarlem. We gaan met een grote boog om Velsen heen!’, verwijzend naar het artikel in de IJmuider Courant van woensdag.

Daarin staat: Cammaert wil in Velsen geen campagne voeren. Reden: hij is burgemeester van Velsen en moet daarom boven de partijen staan.

Cammaert wil Europa in en gaat weg uit Velsen. Maar waarom? Echt duidelijk is hij er tegen de IJmuider Courant nooit over geweest. Ja, zegt hij, hij wil meer privétijd. En hij wil zijn kleinkind in Zürich bezoeken. En hij wil de laatste jaren voor zijn pensioen iets anders doen.

Maar in een interview met het dagblad Tubantia, dat verschijnt in Cammaerts eerdere standplaats Oldenzaal, klinkt ook wat anders door.

Tubantia:
Hij merkte dat hij als burgemeester steeds verder van de burger af kwam te staan. ,,Burgemeesters zijn proces-managers geworden. Ze bewaken de grote lijn. Wethouders hebben steeds grotere bevoegdheden gekregen en zijn behoorlijk zelfstandig bezig met hun eigen projecten. Ze zitten bovenop hun eigen dossiers en zijn daar leading in. Wat ik wil is het contact met de mensen herstellen. Luisteren naar wat ze te zeggen hebben, wat hun problemen zijn en daar iets mee doen.’’

Lees het hele interview hier.

Stel dat Cammaert 4 juni niet wordt gekozen, wat dan? Cammaert in Tubantia:
,,Dan ga ik tijdelijk wat anders doen tot ik er wel in kom. Waarnemend burgemeester of tijdelijk waarnemen als wethouder.’’

Geen opmerkingen: