vrijdag 17 april 2009

Man op het dak

Zelden lag het nieuws meer op straat. Of nou ja: het zat nog op het dak en viel gelukkig niet. Zittend achter mijn pc in het redactiekantoor kon ik alles precies zien. Man op het dak.

Ik kwam gistermiddag net terug van het watertorenparkfeestje toen de oploop in de Planciusstraat, De Weerdstraat en Reinier Claeszenstraat ontstond.

Mensen op straat. Brandweer staat paraat bij de Evertsenstraat en later in de Oosterduinweg, maar wel zo dat de man op het dak ze niet kan zien. Politie roept hem naar beneden te komen.

Hij loopt gevaarlijk over de nokken van de daken. Trapt dakpannen kapot. In de De Weerdstraat zit een bewoner ook op het dak. Die is niet zo blij met de vreemde gast. ,,Hij moet niet op zijn dak komen, want dan pakt ‘ie hem’’, zegt een buurtbewoner.

Ik sta er vijf meter van af. Even kijk ik niet naar hem, maar hoor hem springen. Over het steegje van een meter breed, van het ene dak op het andere.

Wie is die man? Niemand in de buurt kent hem. Is hij dronken? Kan bijna niet. Daarvoor loopt hij te soepel over het dak. Hij bewaart moeiteloos zijn evenwicht. Paddo’s? Drugs gehaald in de buurt? Een buurtbewoner zegt dat er een drugshaaladresje in de buurt is.

Wil hij springen dan? Een mevrouw met bandana probeert met hem te praten. Hij antwoordt niet. Zijn spijkerbroek is op diverse plekken gescheurd. Gulp staat open.

Een inbreker wordt gezegd. Is betrapt, dak op gevlucht en nu omsingeld door de politie.

Het is inmiddels druk op straat. Veel mensen staan te bellen met hun mobieltje. Er worden foto’s gemaakt en er wordt gefilmd. Gelukkig roepen mensen niet dat hij moet springen. Meer mensen volgen het voorbeeld van de vrouw met de bandana. ,,Kom er af!’’, wordt geroepen en met armen gezwaaid.

Nu is wel duidelijk dat hij niet wil springen. Dan had hij het allang gedaan. Hij staat al uren op de nok. Moet het koud hebben. Hij moet toch moe zijn, maar gaat niet zitten. Grapjes op straat. ,,Het is Peter Koelewijn.”

De politie sluit de straat af met roodwitte linten. Het wordt steeds drukker. Tientallen kijkers. Een meisje fietst voorbij op het Marktplein. Mobiel aan haar oor. ,,Ja ik zie hem nu! Doei!”

Een gespecialiseerde onderhandelaar van de politie is gearriveerd. De man op het dak is gaan zitten. De onderhandelaar krijgt hem wel aan het praten. Maar er af komt hij niet. Tegen 18.30 ga ik naar huis. Collega Hedzer Faber houdt de boel in de gaten.

Rond 19.30 uur belt fotograaf Reinder Weidijk. ,,Hij is er af! Zoiets heb ik nog nooit gezien! Wat een spektakel! Hij is er door een arrestatieteam afgehaald. Ze doken er zo op, ze staan met getrokken pistolen en geweren op het dak.” De man wordt vastgebonden op een brancard en afgevoerd.


Foto onder, met leden van het arrestatieteam nadat de man met de ladderwagen van de brandweer naar beneden is gehaald, is van Frits Houtgraaf.


2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ja Reinder stond er vlak bij
frits stond naast de ambulance,vele mensen maakte foto,s en filmpjes,het was wel een schouwspel daar op het dak.

Anoniem zei

na is niet helemaal waar hij is een viespeuk hij zat zeg af te trekken op de schuur daken bij kleine kinderen

en mensen riepen zeker wel spring er af dan had je bij de tuinen moeten zitten en de politie zijn ook een stelletje schijtbakken grote bekken tegen de bewoners maar puntje op et paaltje niks (en ik ben een bewoner kon alles zien van uit me tuin was wel humor politie werd alleen maar kwaaier door ons