donderdag 12 februari 2009

Crisis? Geen crisis

Het verhaal dat gaat: door de kredietcrisis en economische crisis zijn twee IJmuidense nieuwbouwprojecten uitgesteld. Het Stadspark en Oud-IJmuiden.

Het gerucht is niet zo gek. Overal zijn nieuwbouwprojecten uitgesteld (voorbeeld). Huizenbouwers maken zich zorgen. Het ergste komt misschien nog voor de bouwwereld.

Maar eens even bellen. Oud-IJmuiden wordt ontwikkeld door Bouwfonds. Directeur Ben Vos van Bouwfonds is duidelijk. ,,Absoluut onzin.’’

In het Stadspark zou het gaan om fases drie en vier. Fase drie is de nieuwbouw van de school (Kompas) met appartementen. Dat zou, aldus het gerucht, uitgesteld zijn tot eind maart.
Het Stadspark wordt gemaakt door Dura Vermeer. Projectontwikkelaar Michel Rongen van Dura Vermeer is stellig: ,,Er is en wordt niets uitgesteld door de kredietcrisis.’’ Hij zegt dat Dura Vermeer door contracten de Stadsparkfases niet eens kán stilleggen.

Rongen vertelt dat zogenaamde ’opschortende voorwaarden’ zijn opgesteld in de koopcontracten. Dat is normaal. De bouw start pas als de bouwvergunning rond is, de gemeente alle grond heeft overgedragen en minimaal zeventig procent van de huizen is verkocht.

Rongen: ,,Fase drie loopt goed. Fase vier gaat langzaam. Voor zowel fase drie als vier geldt dat de zeventig procent nog niet is gehaald.’’

(Tekening onder: hoe Oud-IJmuiden moet worden)
(Tekening bovenaan is van de hofwoningen van fase vier, achter De Komeet).

Geen opmerkingen: