zaterdag 31 januari 2009

Maak kennis met de bommenzoekers

Pieter van den Akker van de IJmuider Courant zat vrijdag midden in de IJmuidense Heerenduinen in een auto. Deuren en ramen dicht. Vingers in zijn oren. De ontploffing van de raket was desondanks ontzagwekkend. ,,Je voelde de schokgolf. Het moet kilometers te ver te horen zijn geweest.” Pieter was zwaar onder de indruk.

Hij was met het explosievenopruimingscommando (EOC) op pad om munitie onschadelijk te maken. Het EOC komt vaak in de Heerenduinen. Dat haalt niet altijd de pers (toch wat voorbeelden: hier en hier).

Er ligt veel munitie. Oorzaak: explosies in een munitiebunker bij begraafplaats Duinhof in IJmuiden in 1945 en 1947. Er waren bommen, granaten en mijnen opgeslagen in afwachting van vernietiging. Veel werd weggeslingerd.

Naar de munitie en souvenirs van Duitse soldaten wordt veel gezocht met metaaldetectoren. Velsen stelde een verbod in op detectoren in de Heerenduinen. Waren de hobbyisten niet blij mee.

Ze laten zich ook niet afschrikken. Toen Pieter vrijdag met het EOC en politie op pad was in de Heerenduinen, betrapten ze een stel van deze mannen. Militairen in opleiding nog wel. Moeten toch beter weten.

Wie zijn die bommenzoekers toch? Ze zeiden tegen Pieter elkaar te kennen van het internetforum worldwardiggers.

Daar ken ik wel iemand van. Ene Kevin. Januari 2008 kwam ik in contact met hem. Hij zoekt regelmatig stiekem in de Heerenduinen.

Kevin mailde: ‘Dan blijfen ik en mijn zoekmaat ook in een bunker slaapen want dan gaan wij dag en nacht zoeken’.

Als je op internet zoekt naar de bommenzoekers, kom je overal Kevin tegen.

Op zijn eigen site. Daar legt hij een en ander uit, zie je wat hij zocht en vond. Onder meer in IJmuiden. Kijk ook naar de filmpjes op zijn site.

Als je hier klikt, zie je munitie die hij vond in IJmuiden.

Kevin schrijft:
‘Wij zoeken het meest ijmuiden en wijk aan zee af naar bunkers we graafen de bunkers wel open maar dat is voor fotos en als we de fotos en de fonsten hebben gooien wer de bunker weer dicht en soms weten ze niet eens dat we langs zijn geweest maar soms ook wel door de duin wachter en dan hebben we weer een boete .
maar dat hoefen we meestel niet te betalen ant dan helpen we de bos wachter met bunkers schoon maaken voor vleermuisen het is beter dat er vleermuisen in zitten dan mennsen dan blijfen de bunker te minste nog mooi.
als julie fouten zien staan er is een persoon dislecties.’

De mannen die vrijdag betrapt werden, kwamen uit Friesland. Kevin ook. Maandag hem maar eens bellen om te horen of hij het was.

Foto midden: de raket. Foto onder: gat na de explosie

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Kevin komt uit IJmuiden en niet uit Friesland, levens gevaarlijk hoe die jongen bezig is, moet er toch niet aan denken wat ie zoal thuis zou kunnen hebben liggen van die explosieve.

Anoniem zei

Kevin komt wel uit Friesland
weet niet waar jij die informatie vandaan haalt?

en aan explosieve heeft hij niet thuis
hij laat altijd alles netjes liggen