donderdag 29 januari 2009

De waarheid

Wat in de krant staat is waar. Is dat zo?

,,Waarom zoek je niet uit wat de waarheid is over Toedeloe. De waarheid zoeken. Dat is toch een taak voor journalisten?'', zei de eigenaar van Toedeloe toen hij dinsdag naar de redactie kwam om zich te verweren tegen de beschuldigingen dat Toedeloe een disco is.

Volgens hem is er nooit een bouwstop opgelegd, zoals ik eerder in de krant schreef. Maar de gemeente liet mij dat wel weten. En daarna schreef ik ook in de krant dat het volgens Toedeloe niet waar is.

Gistermiddag belde de buurvrouw van Toedeloe. Zij heeft veel geluidsoverlast van Toedeloe. Zegt ze. In het verhaal in de krant van gisteren zegt de Toedeloe-eigenaar: ,,We hebben de buurvrouw meerdere malen aangeboden dubbele beglazing voor haar te betalen.''

De buurvrouw gisteren tegen mij: ,,Hoe kun je dat nu opschrijven? Dat is een grote leugen. Ook dat hij zegt dat ze al om 17 uur open gaan. Dat is echt pas om 22.30 uur.''

Wat is de waarheid? Is een journalist een rechter die beslist wie gelijk heeft? Nee.


We proberen zo objectief mogelijk te zijn. Wie precies gelijk heeft, weet ik niet.
Wat doen journalisten: ze zetten meningen tegen over elkaar. De lezer mag beslissen.

Daarom las u gisteren eerst overal op internet dat een IJmuidenaar als nepagent zou hebben opgetreden. Wij zoeken de man op. Vandaag leest u dus zijn verhaal in de krant. Wie heeft gelijk?

De tweede illustratie is van Gerard Legebeke.


4 opmerkingen:

Anoniem zei

fokke er staat in jou weblog meer als in de krant erover hoe kan dat??????

Fokke Zaagsma zei

De krant kent een beperkte ruimte. Wat overschiet staat op mijn blog.

Op mijn blog lees je altijd meer dan in de krant.

De blog is een aanvulling in tekst of met film, of een achtergrond bij het nieuws of een mening: wat ik of anderen er van vinden.

Een beetje van één en één is drie.

Fokke

Anoniem zei

oke fokke dus eigenlijk heb je dat slim gedaan,je kijk op de ijmuidercourant,en daarna op jou weblog,maar in de papierenkrant staat geen weblog nieuws,en een abbonement op de krant kost geld en jouw weblog is gratis nieuws

Anoniem zei

Er schijnen gemeenteambtenaren bij Toedeloe gegeten te hebben. Die met een ervaring terug kwamen die niet erg gunstig is voor het eetcafe.