vrijdag 8 augustus 2008

Tijd voor een plein

Gisteren, 14.50 uur op het Kennemerplein in IJmuiden. Een grijs autootje van parkeerbeheer, gemeente Velsen, rijdt langs. Er staan negen auto’s geparkeerd op het stuk plein aan de noordkant, bij het Van Poptaplantsoen.

Ik was er om te controleren. De gemeente zegt dat de auto’s die daar elke dag geparkeerd staan (foto boven en midden), een bon krijgen. Want je mag er niet parkeren.

Het grijze autootje van parkeerbeheer rijdt gewoon door. Helemaal geen bonnen. Ondernemers uit de Kennemerlaan vertellen het ook: parkeren wordt er al ruim tien jaar gedoogd.

Wat de ondernemers verder vinden: het is tijd voor een echt plein. Nu is het drie keer niks. Aan de ene kant een saaie parkeervlakte bij de Vomar. En aan de andere kant geen officieel parkeerterrein en geen plein om te verblijven met boompje, bankje en speeltoestel.

In 1999 liet de gemeente de Kennemerlaan aan de oostkant en westkant opknappen. Maar in het midden van de laan, waar het plein ligt, gebeurde niets. De Vomar zou indertijd geen verandering gewild hebben, uit angst parkeerplaatsen te verliezen. De gemeente zou geluisterd hebben.

In 2000 eisten de winkeliers van de Kennemerlaan dat het nieuwe plein in 2001 klaar zou zijn. Ze hebben een eigen plan, met parkeren natuurlijk, maar ook met bankjes en bomen.

Tot nu is er niets gebeurd.

De gemeente liet me deze week weten dat het zeker de bedoeling is het Kennemerplein te veranderen. Er zijn echter nog geen concrete plannen, dus niet voor een verblijfsplein en niet voor een parkeerterrein. Helemaal niets. Tijdspad: ook nog onbekend.

Het wordt hoog tijd dat er wel wat gebeurt.

Ik hoop dat het iets zoals vroeger wordt. Zie de oude foto. Je kunt je het niet voorstellen, maar die is echt van het Kennemerplein. Met fontein: kijk hier. En kijk hier eens.


Alles is in ieder geval beter dan het nu is. Dit is geen plein. Dit is niks. Nou oké, het is lelijk.

(Foto onder uit: Gemeente Velsen in ansichtkaarten deel 4, Guus Hartendorf, uitgever Cornegge Velserbroek)

1 opmerking:

johan zei

Het Kennemerplein is inderdaad een plein waar reuk nog smaak aan is. Het oude plein straalt wel allure uit, tenminste als ik uitga van de oude foto's. Het lijkt me een goed idee om dit onderwerp op de agenda van het wijkplatform IJmuiden-Noord te zetten.
Johan Zwakman
Voorzitter wijkplatform