maandag 11 augustus 2008

Journalisten lokken met vogeltjes

De hele dag ligt er al een dode duif voor de garagedeur van de IJmuider Courant. Er staan drie jongens bij. ,,Werkt u bij de krant meneer?'', vragen ze. ,,Wil u ons interviewen. Over de dode duif. Die hebben we gevonden. We zitten ook op voetbal.''

Ik kwam net te
rug van een vogelklusje. Actie van de Vogelbescherming in IJmuiden aan Zee (foto). Ze vraagt aandacht voor mooie of verdwenen vogelgebieden. Dat doet ze tijdens een tocht van één dag langs de kust. Foto's en verslag zetten ze meteen op een site.

Het duo van de Vogelbescherming stopt bij het Kennemermeer. Beroemde plek voor vogelaars. In een weekend zie je daar soms meer mannen met laarzen, grote verrekijkers en dito fototoestellen dan vogeltjes. Maar er is veel te zien en te horen.

Het duo vraagt vooral aandacht voor de tapuit. Een bedreigde vogel die houdt van het duin. Komt volgens een van de twee niet veel voor in IJmuiden.

Dat valt echter mee, zie ik. Vogelaars houden namelijk op internet precies bij wat ze hebben gezien. Ook van de tapuit in IJmuiden. Wat verder zoekend kom ik dit jaar tot 20 gespotte tapuiten in IJmuiden (foto's dateren van langer geleden).

Gaat dat nou eigenlijk ergens over, zo'n actie van de Vogelbescherming? Is er echt iets heel ergs aan de hand? Nee. Het is alleen bedoeld om journalisten te lokken en publiciteit te krijgen. Dat geeft het duo ook gewoon toe.

Vanmorgen constateerden we het al aan de IJmuider Courant-vergadertafel. Stuur een persbericht en je bent bijna al verzekerd van een stuk in de krant. Inderdaad: echt kritisch zijn journalisten soms niet. Wat ook nog helpt, is heel veel bellen naar de redactie. Grote schreeuwers krijgen vaak aandacht. Zouden we ook kritischer op moeten zijn.

PS: Dit weekend ge-sms't met de broertjes van mijn vriendin. Zijn op vakantie in Georgië. Wie gaat nou daar op vakantie? Ze wilden wat informatie over Tblisi, want op die plek horen ze weinig over de oorlog. 'Caucasus is fantastisch. Het ziet er veilig uit. Voorlopig', sms't Ivo. Morgen leest u hun vakantieverhaal ook in de IJmuider Courant.

1 opmerking:

Anoniem zei

Nou is een eend ook een vogel, maar als ze in dat grijze ding blijven rondrijden, hebben de vogeltjes straks geen boom meer om een nest in te maken. Kunnen die mensen niet multitasken en zich druk maken om de vogeltjes EN het milieu? bah bah