maandag 18 augustus 2008

Opnieuw het grote zwijgen

Hebben ze dan niks geleerd? In geval van rampen, of bijna-rampen? De grote les van de scheepsbrand vorig jaar in Velsen-Noord.

Dat is: zorg voor goede voorlichting. Zeker aan de pers. Want de voorlichting was er niet. Conclusie uit de evaluaties: dat leidde tot onrust.
Lees nog maar eens kort of uitgebreid wat Velsens burgemeester Peter Cammaert daar van vindt. Of wat ik er van vond.

Vandaag. We hebben geluncht. Ik kom beneden om 12.30 uur en kijk op P2000. Rampenniveau één. Bazen van brandweer en ambulancedienst moeten meteen naar het crisiscentrum in Haarlem.

Om 13.09 uur moet de burgemeester van Beverwijk daar naar toe. Om 13.11 wordt Cammaert gealarmeerd. Beiden moeten hun ambtenaar voor openbare orde en veiligheid meenemen.

Wat is er aan de hand?

Een telefoontje van Ko van Leeuwen. Het zou gaan om een besmetting met een bacterie in het Reinaldahuis in Haarlem.

Het wordt 14.30 uur. Nog steeds geen nieuws voor de pers uit het crisiscentrum. Journalisten worden nieuwsgierig en bellen rond, zo hoor ik. Ze horen niets.

Om 14.45 uur belt een vriend die bij het NOS Journaal werkt. Gerucht gaat over bommeldingen in de Velsertunnel en Schipholtunnel. Tunnels zouden dicht zijn. Om 15 uur belt hij terug. Hij heeft via via in Beverwijk een bevestiging. Nog steeds geen nieuws uit het crisiscentrum. Wij hebben het nieuws rond en publiceren op onze site. Het ging niet om het Reinaldahuis.

Pas om 15.48 volgt de eerste informatie. Dit meldt de politie.

De foto van de Velsertunnel is van Shirley de Jong.

7 opmerkingen:

Unknown zei

Kan me hier volledig bij aansluiten. Samen met een collega voor niets naar het Reinaldahuis gereden. Niet dat het erg is, journalisten rijden wel vaker voor niets heen en weer.

Maar als je de VRK-Voorlichting om 12:53 uur belt en ze zeggen je snel terug te bellen. Je om 14:04 belt om te vragen of er al meer info is over het Reinaldahuis / grip1 melding en ze weten nog niets. Dat ze je dan om 14:49 bellen dat er niets bij Reinaldahuis is (hebben ze goed uitgezocht voor ons). Vervolgens vragen we info wat die Grip1 melding dan wel was. "Daar zeggen we niets over. Daar moet je de politie voor bellen". Dat is toch wel voorlichting ten top.

Vrijdagnacht 03:34 uur gebeld met de voorlichter over de grote brand in Hoofddorp... Wacht nog op het telefoontje terug. Ze zouden ook in dit geval snel terug bellen. Ik denk dat journalisten best wel wat tips hebben om de voorlichting te helpen in de toekomst. Ik wil in ieder geval best meewerken. Dit keer is het wat Fokke zegt: "Opnieuw het grote zwijgen"

Anoniem zei

Wie zwijgt stemt toe.
Ik houd mijn mond dicht!

(Had overigens ook de melding(en) op P2000 gelezen, en was bijna net zo nieuwsgierig als jullie)!

Anoniem zei

Dus het is heeeel erg belangrijk dat er zo snel mogelijk op de nieuwssites komt te staan dat er een bommelding is geweest? zodat "meelopers" ook nog hun kopieergedrag kunnen toepassen? Ik zie liever dat politie alles in het werk stelt om deze ziekelijke grappenkamers te pakken te krijgen en de boel goed onderzoekt dan dat het binnen een half uur al op internet staat! Ik krijg een beetje idee dat de journalistiek "ziekjes" aan het worden is. te veel concurrentie? Er zijn blijkbaar afwegingen gemaakt die voor de pers niet leuk waren, kan gebeuren.

Fokke Zaagsma zei

Het is onze taak snel en adequaat te informeren. Zo objectief mogelijk. Ik ben niet voor of tegen de politie en niet voor of tegen bommelders.

Aan de anonieme persoon hierboven: als je een abonnement op de IJmuider Courant hebt, neem ik aan dat je dat ook van je abonnement verwacht.

Of verwacht je dat we dingen verzwijgen?

Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

@ Anoniem

Voor een goed beeld proberen wij, zoals Fokke al aangeeft, zo snel en goed mogelijk mensen te informeren.

Als je een persvoorlichter belt die, zoals Roderick al aangeeft, je snel zal terug bellen en vervolgens niets van zich laat horen schiet je niets mee op.

Als de media er niets van mag weten omdat ze het eerst zelf willen onderzoeken kunnen ze beter zeggen, probeer het over drie uur nog eens, nu wil ik er nog niets over kwijt. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent.

Unknown zei

"Ik krijg een beetje idee dat de journalistiek "ziekjes" aan het worden is. te veel concurrentie?"... Tja wat is concurrentie in de journalistiek? AB-Radio is mijn, en vele andere hun, hobby. Werk, School, Etc.? Dan kan je niet en zal je het item dus moeten laten schieten. Verder werk ik voor een aantal week kranten. Het woord zegt het al... "Week", totaal geen druk dus.

Maar mensen in de regio moet je goed kunnen informeren. Is er een grote brand of ramp en Radio Noord-Holland (rampenzender) maakt geen uitzending en/of de krant zwijgt ook, dan heeft de media het gedaan.

Wij moeten het doen met de informatie die wij als media krijgen. We krijgen allemaal ongeveer dezelfde info. We staan vaak naast elkaar en geven elkaar zelfs informatie. Regelmatig bel of mail ik wat info naar de dagbladen... Concurrentie?

We hebben allemaal 1 doel: snel de juiste informatie brengen. Dan moeten we wel de informatie krijgen om het goed en objectief te kunnen verslaan. Alleen blijkt die schakel tussen de media en de hulpdiensten nog niet optimaal te werken...

Roderick

Anoniem zei

Fokke, soms is even wachtten beter dan verwarring en onrust te zaaien. En dat Rooderick niet wordt terug gebeld door een persvoorlichter is niet netjes maar kan gebeuren. Of belt de persvoorlichter nooit terug? Ik zal dan contact met zijn baas opnemen en om uitleg vragen en niet etr verantwording roepen via een weblog.