donderdag 7 augustus 2008

Onrust met UMTS voorkomen

UMTS-masten blijven voor onrust zorgen. Nu weer in IJmuiden-Zeewijk. Er is vrees voor de gezondheidsklachten door straling bij kopersvereniging Ichthus.

De onrust over de masten was net geluwd. Vorig jaar was er veel protest in Velsen-Noord, Driehuis en Santpoort-Noord.

De Ichthus-woonwijk aan de Planetenweg is niet alleen bang voor de straling. Ook met de enorme hoogte van de mast, 27 meter, zijn ze niet blij. Bijna drie keer zo hoog als hun huizen. Zie de tekening hiernaast, afkomstig uit de bouwaanvraag.

De mast moet komen te staan op het terrein van SVIJ (foto onder van de locatie, ook uit de bouwaanvraag). Voorzitter Cees Martin van de voetbalclub: ,,Gelukkig moet de mast niet bij ons clubhuis komen te staan. Ik heb geen idee wat voor gevolgen dat heeft. Misschien missen we straks wel Nederland 1, 2 en 3.'' Of je kan straks gratis kijken naar Eredivisie Live, zeg ik.

Want dat is het lastige van UMTS: niemand, ook wetenschappers niet, durven honderd procent zeker te zeggen dat het niet schadelijk is.

Het standpunt van burgemeester en wethouders van Velsen: 'Er was onrust over UMTS in Velsen. Tot nu toe zijn echter geen aanwijzingen gevonden nadelige gezondheidseffecten op korte of lange termijn'. Dus plaatsing kan, suggereren ze. Daar wordt ook anders over gedacht.

Wat opvalt is dat de mast moet komen te staan op een plek waar een volledige nieuwe woonwijk moet worden gebouwd (locatie voetbalveld en parkeerterrein Planetenweg). 66 huizen zijn daar gepland als onderdeel van het Groot Helmduin-project. Zoals Martin van SVIJ opmerkt: ,,Toekomstige bewoners mogen nu geen bezwaar maken tegen de mast.''

De gemeente wil dat nieuwe UMTS-masten in eerste instantie worden geplaatst op bestaande hoge gebouwen. Dat kan. Kijk op antenneregister.nl. Je ziet dat er al UMTS-masten in de buurt van de geplande mast staan. Op woonzorgcentrum De Moerberg en op de Orionflat. Er is al een meting verricht of die veilig zijn. Dat zijn ze. Lees maar. Wel raar dat er gemeten is in het duin in plaats van tussen de huizen...

Het lijkt me een goed idee om de nieuwe mast te plaatsen bij de andere masten op de Orionflat en De Moerberg. Ook om onrust in de nieuwe Groot Helmduin-woonwijk in de toekomst te voorkomen.

1 opmerking:

Klaas (Nick) Strooker zei

Hallo Fokke,en lezers,
voor ervaringen van mensen die last hebben van UMTS straling verwijs ik je graag naar mijn weblog.
http://klaasstrooker.web-log.nl

Bij UMTS vind je hier tientallen reacties van mensen die hier ziek van geworden zijn.

Groet, Klaas Strooker