woensdag 27 augustus 2008

Bestuurdersgroen moet blijven, straatgroen mag gaan

Santpoorters zijn boos. Al het groen in Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid kan zo maar verdwijnen. Groen is een ambtenarenterm voor grasveldjes, plantsoenen, bosjes en struiken.

Bijna al het groen heeft in Santpoort-Noord en Santpoort-Zuid het stempel gekregen: kan weg, mits gecompenseerd.

Dat betekent dat ergens anders nieuw groen wordt aangelegd, bestaand groen mooier en beter wordt gemaakt of bestaand groen wordt uitgebreid. Wat is dat trouwens, groen mooier maken? Plantsoen weghalen en ergens anders een boompje extra ter compensatie?

Als vierde compensatiemaatregel willen burgemeester en wethouders geld storten in een op te richten Groenfonds. Ergens in de toekomst zou daaruit nieuw of meer groen betaald moeten worden. Je moet maar zien of dat gebeurt. En wanneer. En waar.

Nieuwsgierig geworden heb ik de kaarten uit het Groen Beleidsplan voor IJmuiden opgezocht.

En wat blijkt: bijna al het groen in IJmuiden heeft hetzelfde stempel als in Santpoort. Het mag weg, mits gecompenseerd.

Let wel: dat geldt dus ook bijvoorbeeld ook voor al het groen langs de Heerenduinweg! En alle duinen in IJmuiden-Zeewijk, tussen de woningen in. Kan allemaal zo verdwijnen, als burgemeester en wethouders hun zin krijgen.

Weet u wat op de kaarten staat als een groengebied dat absoluut behouden moet blijven? De binnentuin van het stadhuis in IJmuiden!

In heel IJmuiden mag het groen weg. Behalve hun eigen groen waarop ze uitkijken als ze vanuit de bestuurskamers de gang op stappen. De binnentuin: dat is het groen dat u als inwoner van Velsen nooit te zien krijgt.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik denk dat er dan heel erg veel mensen....HEEL ERG BOOS WORDEN.

Ik hoop dat ons gemeente bestuur niet akkoord gaat met de plannen van B&W.

Santpoort-Noord

Anoniem zei

Op naar de volgende verkiezingen..
Net zo'n "slagveld" als de vorige keer??

Fokke Zaagsma zei

Zo, stevige reacties op een stukje van mij - dat een tikkeltje overdreven is.
Bewust, natuurlijk. Ik probeer met de blog ook een beetje discussie uit te lokken.
Waarom is het wat overdreven? Het stadhuis is immers een monumentaal gebouw omdat het gemaakt is door architect Dudok. De binnentuin hoort in dat gebouw. Het is een onlosmakelijk onderdeel van hoe Dudok het gebouw bedacht.
Wat dat betreft is er reden om de tuin te beschermen.
Zo, dat is genuanceerder.
Maar aan de andere kant: stel dat de gemeente extra ruimte nodig heeft om ambtenaren onder te brengen.
Waarom zouden ze dan geen noodgebouwen in de binnentuin neerzetten?
In ieder geval beter dan spaarzaam groen buiten het stadhuis ervoor opofferen.

Fokke

johan zei

Onvoorstelbaar wat B&W nu weer van plan is. Ik woon in IJmuiden-Noord waar op zich al heen weinig groen is en zeker geen plaats om het groen elders te compenseren. Als voorzitter van het wijkplatform zal ik me met hand en tand verzetten.