woensdag 25 juni 2008

Verbod op het puntdak

Vandaag in de krant tekeningen van de massieve bouwblokken die in westelijk Oud-IJmuiden (tussen haven en Oranjestraat) verrijzen. Hiernaast nog eentje: van de toekomstige Oranjestraat. In de verte zie je Augusta.

De Duitsers sloopten IJmuiden in de oorlog. IJmuiden werd in de jaren vijftig en zestig opnieuw gebouwd. Daarom ziet alles er hetzelfde uit. Zelfde visie van de architecten.

Nu zijn de woningen uit de tijd versleten. De komende jaren wordt IJmuiden opnieuw gebouwd. Het barst van de bouwprojecten.

Wat valt op? Het zijn allemaal van die vierkante dozen. Allemaal met de nodige details, natuurlijk, maar toch: vierkante blokken. Een puntdak lijkt verboden. Kijk maar eens naar De Meteoor, De Planeet, De Binnenhaven en het Stadspark. Over ruim zestig jaar ziet IJmuiden er weer hetzelfde uit.

Eén IJmuidense architect blijft zich er tegen verzetten. Ton Mathijssen. Hij tekende al eens een frivool Marktplein dat veel instemmende reacties kreeg in IJmuiden (tekening midden).

Voor de negen straten in Oud-IJmuiden, achter het Koningsplein, die worden gesloopt bedacht hij al wat nieuws. Zie plaatje hieronder. Leuk toch?

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Wel makkelijk een plat dak kan je er makkelijk nog een etage opzetten. Het is waar in ijmuiden zie eigenlijk weinig schuine daken.
Toch raar dat juist ijmuiden wordt uitgekozen voor reclame spots omdat je hier wel wat straatjes hebt die typisch zijn voor nederland.

Dennis

Anoniem zei

Eindelijk een paar architecten met een visie op de toekomst.
Een puntdak is pure onzin en ik begrijp niet waarom ze nog steeds volgens deze achterhaalde methoden bouwen.
Elke architect zou naar Le Corbusier , Rietveld en het Bauhaus moeten kijken hoe een goede woning moet worden gebouwd.
Architectuur hoort functioneel te zijn met veel daglicht inval zodat je niet overdag de lampen hoeft aan tedoen.
Een modern huis moet degelijk zijn gebouwd met onderhouds arme materialen zodat in de toekomst het onderhoud niet te veel kost.
Ook moet er veel aandacht worden besteed aan isolatie en ventilatie.
Een goed gebouwd modern huis zal veel woongenot verschaffen en voor de bewoners en eigenaar geen last maar een lust zijn.

Frank Borst / Aerdenhout

Anoniem zei

Het gaat hier om IJmuiden. Wel eens in de haven gekeken? M.n. op de daken? Kolonies meeuwen, die een voorkeur hebben voor platte daken. Maar goed, die moeten ook een dak onder hun poten hebben.