donderdag 22 mei 2008

Waar blijft de brandweer?

Ik fietste naar huis toen ik werd gebeld. Duinbrand. Bij Kraailook. Een grijze rookwolk is al te zien.

Een groep wijkbewoners staat te kijken. ,,Waar blijft de brandweer? Ik heb al tien minuten geleden gebeld'', zegt iemand.

De brandweer arriveert pas na ruim twintig minuten. De Velsense brandweer blust tegenwoordig ook in Beverwijk en Haarlem-Noord. Dat komt doordat het geen gemeentebrandweer meer is, maar is opgegaan in de Veiligheidsregio Kennemerland.

De late aankomst kwam doordat de Velsense brandweer net was uitgerukt naar Parallelweg in Beverwijk, vertelt de bevelvoerder van de Velsense brandweerploeg die gisteren de brand bluste. ,,Dan duurt het even voordat je door de Velsertunnel in Zeewijk bent.''

Volgens hem bleef de brand beperkt. ,,Nu is de begroeiing nog groen en zit er dus vocht in de planten en struiken. Over een maand is dat minder en breidt zo’n brand zich veel sneller uit."

Het stukje duin is bekend bij de brandweer. Ze moeten er vaker blussen, vertellen ze. ,,Gelukkig gaat dat hier makkelijk. We kunnen aan twee kanten een brandweerwagen neerzetten: aan de Ampèrestraat en aan Kraailook.''

Meer foto's van de brand: klik hier.

Foto van mij bij de brand, onder, is van Freek Weber.

PS: De brandweer Velsen zegt dat ze binnen elf minuten bij de brand waren. De opkomsttijd voor een buitenbrand is vijftien minuten, dus ze waren op tijd.
PS: Ik sprak iemand die de moeder van de Velserbroekse kende die maandag werd aangereden. Het gaat naar omstandigheden goed, zo schijnt het.

1 opmerking:

Anoniem zei

Brandweer was met 11 min ter plaatse, voor buiten brand (zorgnorm brandweer) moet men binnen 15 ter plaatse zijn.
Groet Rubber