zaterdag 17 mei 2008

Spugen, schelden, slaan

Om Lucas een plezier te doen: nog een keer hangjongeren.

Deze keer niet in Velserbroek. Maar in IJmuiden.

In het Homburgplantsoen (zie foto) gaan bewoners zelfs met de jongeren op de vuist. Woensdagavond bleek dat ineens tijdens een vergadering van wijkplatform IJmuiden-Noord. (zie hier hun pagina over hangjongeren)

Het wijkplatform wilde een feestje geven in het plantsoen vanwege de nieuwe voetbalkooi. Daar zou ook mobiel jongerencentrum Roodrunner komen. De buurt kwam in opstand. Absoluut geen Roodrunner op een feestje. En ze vertelden over de enorme problemen met de hangjongeren.

Tot verrassing van de gemeente. Ook de politie weet van niets.

Bewoners in het Homburgplantsoen zijn bang. Ze durven geen aangifte te doen. Willen anoniem in de krant uit angst dat de jongeren verhaal komen halen.

Het wordt steeds erger met hangjongeren in IJmuiden. Er is niet een alleen een probleem bij de Homburgstraat. Maar ook bij het Canopusplein. Het strenge politieoptreden leidde tot acht arrestaties. Er wordt gefluisterd dat er intussen al veel meer jongeren zijn opgepakt.

Er is ook een hangjongerenprobleem in de Lagersstraat. De Rivierenbuurt werd vorig jaar geteisterd. Ze vernielden daar bijvoorbeeld telkens een speelplek. De gemeente werd het zo beu dat ze de speeltoestellen maar helemaal weghaalde.

Vroeger, zeggen IJmuidenaren in de genoemde straten, kon je nog met hangjongeren praten. Nu niet meer.

Ze spugen naar je. Ze schelden. En ze slaan.

Kijk eens naar dit filmpje van een groep IJmuidense jongeren (IJmuiden North Side). Ze lijken zich te identificeren met de gangs in Amerika. Of is het puur pubergedrag?

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het is waar dat de jongeren de overlastveroorzakers zijn. Toch ligt de oorzaak daarvan bij de ouders van deze jeugd. Je vraagt je af of er nog sprake is van opvoeding,waarbij fatsoen, respect, medeleven en mededogen nog een rol spelen.
Wat zo mogelijk NOG fouter is, is dat het bijna als "normaal" ervaren wordt dat er hangjongeren zijn, en dat hun manier van met mensen omgaan uit angst getolereerd wordt.
De staat bepaalt dat we niet moeten roken, niet moeten drinken, afval netjes moeten scheiden, en tolerant naar onze medemens moeten zijn (dit alles op zeer betuttelende wijze). Als wij een lege verfpot in de verkeerde vuilniscontainer gooien, kunnen wij een vermaning krijgen, want: "Dat is stout!" Ondertussen raakt een groot deel van de jeugd losgeslagen: zij roken (en niet alleen sigaretjes!), drinken alcohol (zelfs al op zeer jonge leeftijd), brengen vernielingen aan, laten afval achter, en hebben veel te veel geld en mogelijkheden. Als wij, als volwassen burger, de jeugd aanspreken op hun gedrag, worden wij afgeschilderd als intolerante ouderen die nergens meer tegen kunnen. De omgekeerde wereld, Nederland op zijn smalst.

Unknown zei

ik weet precies wat het is. Had een aantal weken een stuk of vier bij mij voor de deur zitten. om 2 uur 's nachts!

Wij hebben toen wel aangifte gedaan, en de jeugdige er op aangesproken, dat ze maar bij hun ouders voor de deur moeten gaan zitten.