donderdag 27 maart 2008

Trauma van de pier

De IJmuider Reddingsbrigade bestaat 75 jaar. Dit weekend is het feest. Ik was bij ze op bezoek om te praten over het jubileum. Een zeer prettig, open, ontspannen gesprek.

Het tekent de sfeer bij de IJRB. Daar laat je je kinderen met een gerust hart naar toe gaan. Dat doen ook hele families. Papa is strandwacht, mama is strandwacht, hun zussen, hun broers en de kinderen lopen ook weer patrouille op het strand. Nog steeds zijn er vriendenploegen van oud-strandwachten. En er zijn IJRB-huwelijken.

In al die jaren zijn er maar relatief weinig verdrinkingen of bijna verdrinkingen geweest op het IJmuiderstrand. Anders is het met sporten op het water en het strand. Daarbij vallen wel ongelukken. Zelfs dodelijk. Zoals met de kitesurfers.

En je houdt de waaghalzen die met storm de Zuidpier opwillen. De IJRB heeft een klein trauma overgehouden aan de pier. In 1993 werd een 6-jarig jongetje door de golven van de pier geslagen. Papa sprong hem achterna. Beiden verdronken. De IJRB kon ze niet redden. Het kan spoken op de pier. Kijk maar hier en hier.

Morgen staat er een hele pagina over 75 jaar IJRB in de IJmuider Courant. Met foto's van vroeger.

De foto is van een van de eerste strandposten van de IJRB, uit 1938, met de 'dienstdoende' ploeg.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Fokke,

Waarom gebruik je geen target="_blank" link in je pagina?? Dan openen de youtube filmpjes zich in een nieuwe pagina. Vind ik makkelijker kijken :)