dinsdag 25 maart 2008

Onwetend over een drama

Het lijkt me een van de rottigste dingen die je kan overkomen als je thuiskomt. Je slaat de hoek om van je eigen straat, en daar staat de brandweer. Met zwaailichten. Schrik slaat om je hart. Jouw huis?

Het overkwam vanmorgen Graham Thomas toen hij de Bik- en Arnoldkade in IJmuiden opliep. Net terug van zijn werk bij de IJmuidense kattenvoerfabriek Nestlé.

Er is brand boven café Kamperduin, waar hij een van de negen appartementen huurt. Thomas (’Nee, geen Brit, maar Welshman’) denkt op de kade aan zijn spullen. Logisch. Niemand weet op dat moment iets over de dode bewoner.

Buiten voor het café staan meer bewoners van de appartementen te wachten. Zonder jas. Die ligt binnen. Ze hebben het koud. Ze zijn eerst opgevangen in de Felison Terminal maar teruggekeerd om te kijken of ze naar binnen mogen. Naar hun spullen.

Iedereen heeft op dat moment het gevoel dat alles goed is afgelopen. Gevlucht voor vlammen en dichte rook, maar veilig buiten. Geen slachtoffers, denkt iedereen. Alleen de brandweer en de politie weten beter.


Foto boven: Het café
Foto midden: Achter het ingeslagen raam vond de brandweer de 27-jarige man
Foto onder: Ik praat met andere bewoners uit het
pand (Foto Ko van Leeuwen)

Geen opmerkingen: