woensdag 30 januari 2008

Waarom niet eerder?

Het bezoekje aan wijksteunpunt De Hofstede in Velserbroek was bedoeld voor een verhaal over internet en ouderen. Een man zegt echter terloops dat er geskimd is op NS-station Driehuis.

Ben gaan kijken op het perron bij de ene touchscreenautomaat die er staat. Niks aan te zien. Ik en mijn gezinnetje hebben er vorige week zondag nog een kaartje gepind… Meteen even naar huis bellen om te horen of de rekening niet is leeggehaald. Nee.

Terug op de redactie gaan bellen. Aan het eind van de dag wordt het skimmen bevestigd door de Postbank en Rabobank Velsen. Tientallen passen zijn uit voorzorg geblokkeerd.

Daarna begint een spel. Alleen de bedrijven Currence en Equens weten het fijne van het skimmen op Driehuis. Alleen de Currrenswoordvoerder mag wat zeggen. En dat gebeurt mondjesmaat. Elk telefoontje levert een beetje meer informatie op.

De NS werken wel mee. Ze hebben de kaartautomaten na recente pinpasfraude juiste extra beveiligd. Blijkt verdorie zo'n beveiligde automaat, die op Driehuis (foto), toch te kunnen worden gekraakt.

Currence en Equens lijken alleen maar te handelen in het belang van de banken. De banken moeten immers de pinpasfraude vergoeden. Dat kan ze veel kosten. Maandagochtend weet Equens dat het om station Driehuis gaat. Banken worden meteen gealarmeerd. Maar niet de NS. Die krijgen het pas maandag laat in de middag te horen van Equens. Waarom niet eerder?

Zodra de NS het horen, nemen ze maatregelen. Ze schakelen de pinfunctie op de automaat uit. Zodat niet nog een keer geskimd kan worden. Dat doen ze echter niet maandagmiddag, maar pas dinsdagochtend. Waarom niet eerder?

Heeft u hierdoor extra risico gelopen? Waarschijnlijk niet. Een team van Equens constateerde maandag op het station in Driehuis dat de skimapparatuur al was verwijderd. De kans dat er na het bezoek van het team en het uitschakelen van de pinfunctie weer skimapparatuur is geplaatst, is volgens Currence erg klein.

Maar toch. Het lijkt me verstandiger als de pinfunctie was uitgeschakeld toen Equens op de hoogte was. Maandagochtend dus. Een dag eerder dan is gebeurd.

Geen opmerkingen: