donderdag 31 januari 2008

Troosteloos

Het is een troosteloze bende in wat eens de Moerbergtuin van het Pieter Vermeulen Museum was.

De grote kas is verdwenen. Wat kasplanten die niet meeverhuisden naar de tijdelijke museumlocatie in Driehuis liggen dood op de grond. Zoals een paar grote cactussen (zie onderste foto).

De vijver, ooit vol zeldzame padden, kikkers en salamanders, ligt vol troep.

Vanmorgen fietste ik er langs. Ik zag een meneer van Transverko. ,,De sloop begint over een uur'', zegt hij. Wat foto's gemaakt. Op de redactie een stukje getikt voor de site en een uitgebreider verhaal voor de krant.

Over een week ligt het plat. Na veertig jaar is dan het museum definitief verdwenen uit het Moerbergplantsoen. Moet wijken voor woningen: het Stadspark. September vorig jaar sloot het museum de deuren in IJmuiden. Straks moet er nieuwbouw staan in IJmuiden aan Zee. Na veel ellende in het verleden nu hopelijk en goede toekomst.

Het museum zat er veertig jaar. Heel veel Velsenaren brachten als kind (met school) of als ouder een bezoekje. Voor het museum er zat, was het de Insingerschool. Ook bekend bij veel IJmuidenaren.

,,Ik heb er 43 jaar op uitgekeken'', zegt een bewoner van de Radarstraat die op me afloopt als ik een foto maak. ,,Maar ach, we krijgen er wat moois voor terug.'' En dat zijn 28 hofwoningen. De verkoop start na de zomervakantie.

PS: Nabij het museum wordt nog een kater vermist. Kijkt u even rond?

9 opmerkingen:

Anoniem zei

Ai Fokke Zaagsma,het cultureel centrum gemist.Dat had je kunnen weten toen die man zei dat hij het Pieter Vermeulenmuseum vanaf de Radarstraat kon zien.Wat me overigens sterk lijk, omdat de vleugel van het museum aan de kant van de Kompasstraat zat.In het cultureel centrum nam het hooguit 2 lokalen in beslag.De Insingerschool heeft minstens tot 1973 dienst gedaan als lagere school.

Fokke Zaagsma zei

Ach ja, ik bedoel ook de Grahamstraat. Daar woont die meneer.
En het Cultureel Centrum (in 2006 gesloopt om flat De Komeet te kunnen bouwen) heb ik niet gemist. Dat wist ik.
Maar voordat het museum in het inmiddels gesloopte gebouw trok, zat daar de Insingerschool. Dat klopt.
Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

Nee, het cultureel centrum en de Insingerschool zijn 2 verschillende gebouwen.En de Insingerschool heeft zeker tot 1973 dienst gedaan als christelijke lagereschool.Die 2 gebouwen hadden helemaal niks met elkaar te maken.Groetjes P.Seimon

Fokke Zaagsma zei

Ik raad iedereen aan toch even goed te lezen wat er staat.
Met vriendelijke groet,
Fokke

Anoniem zei

Het museum zat er geen 40 jaar.Die school heeft tot minstens 1973 als school gedraaid.Het is in 1967 in het cultureel centrum begonnen. Je hebt het nergens over het cultureel centrum, ook niet in de krant.Ik weet het zo goed omdat ik er als jochie zelf ben geweest.Op de Insingerschool had ik een vriendje zitten die net zo oud is als ik. Die is pas in 1971 in de eerste klas gekomen.Voordat de school sloot moet hij zeker 2jaar op de school hebben gezeten.Het zijn de feiten.Meer kan ik er niet van maken.Groetjes P.Seimon

Anoniem zei

PS: Ik denk dat ik weet waar de vergissing zit. Het Pieter Vermeulenmuseum heeft 30 jaar in de Insingerschool gezeten en niet 40 jaar. Ik kan me namelijk nog herinneren dat de school nog een tijdje leeg heeft gestaan.Zo is het.

Fokke Zaagsma zei

De informatie die ik kreeg blijkt inderdaad niet te kloppen. Het museum verhuisde in 1979 naar de voormalige Insingerschool.
Maar nog een keer: Ik schreef over het gesloopte gebouw. Dat was de school. En toen het museum. Dat het museum daarvoor nog in het Cultureel Centrum zat, wist ik, maar heb ik niet gemeld. Ik had het over het gebouw.

Groetjes,
Fokke

Enne... Hou me scherp he. Twee fouten in zo'n stukje vind ik veel te veel!

Fokke Zaagsma zei

Kijken naar de afbraak op een filmpje van Frits Houtgraaf:

http://picasaweb.google.nl/fritshoutgraaf/PietervermeulenMuseum/photo?authkey=L5bkINkQv-4#s5162778836712512050

Groetjes,
Fokke

Anoniem zei

Jij had het over 40 jaar Pieter Vermeulenmuseum in de Insingerschool en ik wist zeker dat dit niet klopte.Dat is nu rechtgezet. Groetjes P.Seimon