maandag 21 januari 2008

Een referendum!

Eindelijk is het zo ver: Velsen krijgt min of meer zijn eerste volksraadpleging. Over de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Daarin staan de dingen die verboden zijn in deze gemeente. Niet gluren door de ramen, niet naaktlopen op straat, niet de as van een overledene uitstrooien op het Broekbergenplein. Bijvoorbeeld. Logisch, zult u zeggen.

Maar in de APV staat ook dat het verboden is ’gedrukte of geschreven stukken of afbeeldingen onder publiek te verspreiden op wegen of strand die burgemeester en wethouders aanwijzen’.

Dat riekt sterk naar beperking van de vrijheid van meningsuiting. Er staat weliswaar bij dat burgemeester en wethouders een ontheffing mogen verlenen - maar toch.
Zouden ze een pamflet tegen burgemeester en wethouders in duizendvoud laten verspreiden op de Lange Nieuw?

Gelukkig mogen we nu zeggen wat in de APV moet en wat er uit moet. Het is geen echt referendum. Hoewel dat in Velsen kan sinds 1 januari. Voor een referendum zijn 15.000 handtekeningen van Velsenaren nodig: ongeveer eenvierde van alle inwoners.

Voor de meningspeiling over de APV waren geen handtekeningen nodig. De gemeente nam zelf het initiatief. Wil je wat veranderen? Je hoeft alleen maar een briefje te sturen. Doen!

1 opmerking:

Klaas (Nick) Strooker zei

Nu maar hopen dat er ook positieve reacties komen.