donderdag 1 november 2007

Veertig jaar afbetalen

Een woonwagenkamp met goede en slechte kanten in Velsen-Zuid. Met bewoners die er trots op zijn en voor hun rechten opkomen.

Voor de gemeente lijkt het woonwagenkamp een debacle te worden. De uitbreiding en herinrichting van het kamp is opeens stopgezet.

Het geld blijkt op.

Sterker: Er is 6,9 miljoen tekort. Nog sterker: burgemeester en wethouders hebben de 6,9 miljoen (onze belastingcenten) zonder toestemming van de baas (de gemeenteraad) uitgegeven.

Het woonwagenkamp is een nachtmerrie voor wethouders. Een bedrijf dat de gemeente in de arm nam om alles op het kamp te regelen, bleek zijn werk jarenlang niet te doen. En de gemeente merkte niets. Controleerde ook blijkbaar niet.

Opeens bleek dat veel wagens nooit of zelden huur betaalden. De meesten deden dat terecht. De gemeente moest uiteindelijk een fors verlies incasseren van nooit te innen huur.

En toen was het tijd voor verandering van het kamp. Lees mijn artikel uit de krant van 28 mei 2003:

Het kost bijna drie miljoen euro om het woonwagenkamp in Velsen-Zuid brandveilig te maken en achterstallig onderhoud aan te pakken aan onder meer riolering en bestrating.
De gemeente zal daardoor 21 jaar lang een verliespost in de begroting kennen. Pas na die 21 jaar, in 2027, rekent de gemeente erop dat de woonwagenbewoners genoeg huur betalen en quitte speelt.
De bewoners moeten de 19 daaropvolgende jaren zelfs zo veel huur opbrengen dat de gemeentelijke investering wordt terugverdiend. Wethouder Bal verdedigde het voorstel voor opknappen van het kamp gisteravond in de gemeenteraadscommissie ruimte.
D66 had zo haar twijfels bij de afschrijvingstermijn van veertig jaar (21 plus 19). "Is dat wel reƫel'', vroeg raadslid Baerveldt zich af. Het CDA zei moeite te hebben met de miljoenen voor het kamp. "Onverkoopbaar als je het vergelijkt met het geld dat andere gemeentedelen krijgen'', aldus raadslid Nijssen.

Afschrijvingstermijn van veertig jaar. Als woonwagenbewoner de opknapbeurt van je eigen kamp moeten terugbetalen aan de gemeente. Wrang.

Het is te hopen dat de gemeente geld vindt voor het tekort van 6,9 miljoen en het niet afwentelt op de woonwagenbewoners. Anders wordt het meer dan veertig jaar afbetalen...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Fokke, hoewel ik je bericht wel begrijp, ben ik het niet helemaal met je eens. Een aantal woonwagenbewoners heeft ook een klodder boter op hun hoofd. Er mag best alsnog een beetje huur uit het verleden betaald worden. Redelijkheid moet van twee kanten komen. De fout lag ook bij twee kanten.

Anoniem zei

Goh Fokke,

Ik heb de berichtgeving hierover op de site van de krant gemist. Ik vroeg me al af waarom?

Wel heb ik het vernomen uit de IJC.

Wie zal zijn verantwoordelijkheid gaan nemen binnen de gemeente?
Of gaan ze weer een ander extern bureau aantrekken om de zaak op te lossen.