maandag 29 oktober 2007

Altijd licht

De Nacht van de Nacht. Zaterdag werd gepoogd overal lichten te doven. Om te laten zien hoe natuur hoort te zijn. Het was een succes. Velsen deed ook mee.

Echt donker wordt het echter nooit in IJmuiden. Corus heeft veel licht nodig voor het continue bedrijfsproces (foto's). Ze gebruikt haar lichtjes zelfs als lokkertje voor nieuwe werknemers.

Toeristen vinden het lichtschouwspel prachtig. Ze zijn telkens ook verbaasd over de gigantische vlammen uit de affakkelpijpen. Het is niet de eerste keer dat een stagiair op de redactie van de IJmuider Courant alarm slaat. Brand bij Corus! Affakkelen dus. Ook de Velsense brandweer is eens op pad gestuurd bij de pont. Bleek ook te gaan om affakkelen. Ik herinner me de man die een pakje bij ons thuis kwam bezorgen. Aanbelde en met open mond bleef kijken naar de metershoge vuurzee aan het eind van de straat. Nee meneer, dat is geen brand.

Op z'n vroegst volgend jaar wordt het een stuk donkerder in IJmuiden. Corus stopt namelijk met affakkelen. Gelukkig blijft Corus nog genoeg lawaai maken.

Dat heeft zijn voordelen.

Niet lang geleden verdwaalden ik, mijn vriendin en de twee kinderen in het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Het plan om zo rond een uur of vijf bij ingang Midden-Herenduin in Driehuis een rondje te lopen, pakte anders uit. In het pikkedonker (daar wel, ja) strompelden we door het bos. Een beetje angstig voor mijn dochtertje en zoontje. Mijn dochtertje verzon al plannen om een hut te bouwen, daarin te slapen en bramen te zoeken voor het ontbijt.

Pappa en mamma waren ook wel erg opgelucht toen ze het bos uitkwamen. Weliswaar bij ingang De Heerenduinen in IJmuiden. De gids was Corus. Het harde gezoem dat 's avonds over IJmuiden neerdaalt, met het waarschuwingspiepje van de transportbanden, vertelde welke richting we moesten gaan.


PS: De blowout bij Corus is nu ook te zien op een flimpje. Ach, er gaat wel vaker iets fout...

2 opmerkingen:

Anoniem zei

prachtige plaatjes fokke

Anoniem zei

Fokke
gisteren mooie vlam vuur te zien
op corus